Van Rompuy: ‘Wij verdedigen vanaf nu wat voor de 27 voordelig is’

Herman Van Rompuy © Photo News

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy meent dat de Britten de volle consequenties zullen moeten dragen van hun keuze om de EU te verlaten. ‘Wij verdedigen vanaf nu onze belangen, dat wat voor de 27 voordelig is’, zei hij vrijdag in Terzake (Canvas). ‘Dat is geen kwestie van wraak, maar wij zijn wij en zij zijn zij’.

say

Van Rompuy was naar eigen zegen ‘kwaad en verdrietig’ toen hij de uitslag van het referendum hoorde. ‘Kwaad omdat dit referendum nooit had mogen plaatsvinden. Het kan ook het einde van het Verenigd Koninkrijk zijn’, zegt de christendemocraat. ‘Verdrietig omdat ik een Europeeër ben sinds mijn vijftien, zestien jaar. Dit is niet het einde van de Europese Unie, maar het voelt wel aan als een amputatie’.

Ook in andere landen gaan stemmen op voor een referendum over EU-lidmaatschap. In Nederland vindt populist Geert Wilders dat zo’n referendum er mag komen. Volgens Van Rompuy zou dat nog grotere gevolgen hebben dat de Brexit, omdat Nederland lid is van de eurozone. ‘Vanaf dag één dat een referendum er zou aangekondigd zijn, krijg je instabiliteit’, zegt Van Rompuy.