Direct naar artikelinhoud

Rutte: referendum in Nederland is 'onverantwoord'

Premier Rutte noemt een referendum in Nederland over het EU-lidmaatschap 'volstrekt onverantwoord'. Hij wil een snelle en 'vriendschappelijke' scheiding van de EU en Groot-Brittannië om de economische belangen van Nederland zo min mogelijk te schaden.

Premier Mark Rutte na een overleg met de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen over de uitslag van het Brexit-referendum.Beeld anp

Een Nexit Nederlands vertrek uit de EU heeft vergaande economische consequenties, zei de premier vrijdag in Brussel na afloop van een overleg met EU-president Tusk, voorzitter Juncker van de Europese Commissie en voorzitter Schulz van het Europees Parlement. 'Je speelt geen politieke spelletjes met de banen en welvaart van de burgers. Daar zal ik me echt tegen verzetten', stelde Rutte in antwoord op de oproep van PVV-leider Wilders om een Nexit-referendum.

De premier zegt de onvrede over de EU te delen. 'Het Europa van de verheven en lege speeches. Het Europa dat steeds enorme grote projecten oppakt en dan uiteindelijk aan het eind van de rit een klein boertje laat maar ondertussen enorme discussies losmaakt over machtsoverdracht.' Het leidt volgens de premier alleen maar tot cynisme.

Hij pleit in een reactie op de Brexit voor een Europa 'dat relevant is en waarde toevoegt aan het leven van de mensen, een Europa van de mensen'. Dat betekent volgens de premier verder gaan op de in 2014 ingeslagen weg waarbij de lidstaten en de Commissie kozen voor minder beleid 'als het Europees Parlement klaagt over te weinig werk maakt me dat blij' en meer resultaat. De EU moet zich vooral richten op economische groei, het indammen van de migratiestromen en betere bewaking van de buitengrenzen.

Als het Europees Parlement klaagt over te weinig werk maakt me dat blij
Mark Rutte

Geen doel op zich

Verdere en diepere integratie van de lidstaten, staan niet op het lijstje van Rutte. 'Zeker op dit moment, lijkt me dat niet de juiste reactie. De EU is geen doel op zich, ze moet toegevoegde waarde hebben.'

Volgens Rutte denken de meeste van zijn Europese collega's daar net zo over. 'Geen grote verhalen over conventies en nieuwe verdragen, over grote stappen voorwaarts en een ever closer Union. Ik proef bij veel mensen een grote vermoeidheid bij dit soort plannen en woorden. Het zijn fopspenen geworden: iedereen zuigt erop maar er komt geen smaak meer uit.'

Rutte wil dat Londen 'zo snel mogelijk' bij de EU het verzoek voor vertrek indient. Hij zal bij zijn collega's aandringen op een scheiding die 'de vriendelijke samenwerking van de laatste 40 jaar reflecteert'. Een vechtscheiding is volgens Rutte niet in het belang van Nederland en de EU.

Twitter bericht wordt geladen...