Termont: "Onvoorzichtig geweest in contacten bedrijfswereld"

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) heeft gezegd dat hij onvoorzichtig is geweest in zijn contacten met het bedrijfsleven. Hij wil dat de deontologische commissie van de stad Gent oordeelt over zijn contacten met de Optima-bank en haar gevallen topman Jeroen Piqueur.

Termont erkent dat hij inschattingsfouten heeft gemaakt in de zaak-Optima. De Gentse burgemeester zegt dat hij wettelijk recht in zijn schoenen staat, maar dat hij wel onvoorzichtig is geweest in zijn contacten met Optima en Jeroen Piqueur.

"Feit is dat er een zweem van belangenvermenging blijft hangen over mezelf en de stad Gent met betrekking tot Optima", zei Termont op de persconferentie. "De publieke opinie vraagt om die weg te halen. Dat is terecht, ik wil dat ook."

Termont vraagt dat de gemeenteraad oordeelt of hij voldeed aan de deontologische standaard van een burgemeester. Hij zal alle contacten die hij de afgelopen 15 jaar met Optima en Piqueur had, in kaart brengen. Dat dossier zal hij wellicht maandag al overmaken aan de deontologische commissie van de stad Gent. In de praktijk legt Termont zijn lot nu in handen van de gemeenteraad.

Termont benadrukt dat al zijn contacten met het bedrijfsleven er waren in functie van de stad Gent en nooit voor privé-doeleinden. "In de voorbije weken ben ik persoonlijk aangepakt op basis van geruchten, insinuaties en roddels", zei hij. "Dat raakt mij diep want ik sta 100 procent recht in mijn schoenen."

Geert Versnick zou beter dezelfde stap zetten, vindt Groen

Kartelpartner Groen en coalitiepartner Open VLD vinden de aankondiging van Termont een goed signaal. Groen hoopt dat ook gemeenteraadslid Geert Versnick (Open VLD) dezelfde stap zet. "Ik denk dat het hem zou sieren als hij dat zou doen, dat lijkt me vanzelfsprekend", zegt schepen Elke Decreuynaere.  Ik denk dat iedereen die in deze zaak genoemd is of zou kunnen worden genoemd, dat ook beter doet."

"Ik neem kennis van het feit dat burgemeester Termont dat doet", antwoordt Versnick. "Ik wil weten wat zijn motieven zijn en waarop hij zich baseert en ga me er daarna over beraden."

Meest gelezen