Lili Dujourie gelauwerd met Vlaamse Cultuurprijs

De beeldend kunstenares Lili Dujourie heeft in het S.M.A.K. in Gent de Vlaamse Cultuurprijs Beeldende Kunst 2015 in ontvangst genomen. De in 1941 geboren kunstenares is een van de belangrijkste artiesten van na de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen. "Lili Dujourie staat voor onmiskenbare wereldkwaliteit", aldus minister Svan Gatz.

Lili Dujourie is de laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs Beeldende Kunst 2015. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 10.000 euro en een bronzen beeld van Philip Aguirre verbonden.

Lili Dujourie is een van de belangrijkste Vlaamse kunstenaars uit het tweede deel van de twintigste eeuw. Haar oeuvre is bijzonder divers. Ze maakt gebruik van sculpturen, fotografie, video- en installatiekunst.

"Mijn atelier is meer een laboratorium. Alles ontstaat in mijn hoofd. Ik maak er tekeningen van en dan bekijk ik hoe ik het vertaal. Ik heb altijd in het nu geleefd. Mijn werk is altijd een reactie geweest op de tijd waarin ik leef", aldus Dujourie.

Volgens minister van Cultuur Sven Gatz is het werk van Dujourie "onmiskenbare wereldkwaliteit". "Dujourie blijft verrassen, reikt andere perspectieven aan en verlegt grenzen. De veelzijdige kunstenares is een blijver, in binnen- en buitenland. Ze heeft deze erkenning meer dan verdiend", aldus Gatz.

Meest gelezen