Direct naar artikelinhoud
Brexit

Belg aan hoofd van boedelscheiding met Britten

Belg aan hoofd van boedelscheiding met Britten

De man die de breuk tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie in goede banen moet leiden, is een Belg. Het gaat om topdiplomaat Didier Seeuws, een voormalig woordvoerder van Guy Verhofstadt en kabinetschef van Herman Van Rompuy.

De Europese Unie vindt dat de Britse premier Cameron zo snel mogelijk moet starten met de uittreding, zoals vastgelegd in artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Er moet worden onderhandeld over het vertrek, en dat mag maximaal twee jaar duren.

Aan het hoofd van die onderhandelingen staat Seeuws, die jarenlang woordvoerder was van Open Vld-kopstuk Guy Verhofstadt tijdens zijn premierschap. Hij was ook kabinetschef van Herman Van Rompuy (CD&V) toen hij voorzitter was van de Europese Raad. Binnen de Europese instellingen bekleedde hij verscheidene topposities, en momenteel is hij directeur Transport, Telecommunicatie en Energie van de Raad.

Haast
De EU drong vandaag bij Londen al meteen aan op haast, want Seeuws wacht een gigantische opdracht. Toen Groenland in 1982 de Europese gemeenschap verliet, kostte dat namelijk al drie jaar. Zowel het Britse als het Europese parlement moet instemmen met het vertrek. Ook dat kan een moeizame affaire worden, al is het alleen maar omdat een meerderheid van de volksvertegenwoordiging in Londen tégen vertrek uit de EU is. De betrokken politici en ambtenaren krijgen bovendien zo'n 80.000 pagina's aan te ontbinden akkoorden voor hun kiezen. De Brexit-aanhang denkt dat het losmaken pas in 2020 zal zijn voltooid.

Seeeuws met Verhofstadt in 2007.