© gia

Files richting kust groeien nu snel aan: “Neem genoeg drinkwater mee in je wagen”

Een zonovergoten feestdag met temperaturen die richting 25 graden gaan: natuurlijk trekken de Belgen dan massaal naar de kust. En ook vandaag levert dat al vroeg ’s ochtends files op. “Neem genoeg drinkwater mee in je wagen”, raadt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum aan.

Guy Stevens

Een half miljoen toeristen wordt vandaag en de komende dagen - in het verlengd weekend - verwacht aan de kust. Geen betere omstandigheden om van de zon te genieten dan op het strand met een ijsje en/of een cocktail.

Maar zoals steeds wordt gevreesd voor lange files. De dag is rond 9 uur al slecht begonnen met aanschuiven op de E40 en de E17 in de regio van Gent richting de kustgemeenten. “Daar is de verwachte drukte inderdaad uitgekomen”, zegt Bruyninckx. “En we vermoeden dat die in de loop van de dag alleen nog zal toenemen.”

De drukte wordt nog groter door een ongeval met drie voertuigen op de E40 in Loppem. “Een ferme tegenvaller. Daar is maar één rijvak vrij en groeien de files heel snel aan. Dat is een bijkomend probleem dat we op een dag als vandaag wel kunnen missen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De kust had zich voorbereid op grote drukte. Zo legt de NMBS zeven extra treinen in richting kust tijdens het verlengd weekend.

Nog problemen

Niet alleen in de buurt van Gent en richting kust zijn er donderdag problemen. Op de Antwerpse Ring gaat het ook erg moeizaam richting Nederland. “Er zijn tot de middag nog werken tussen Borgerhout en Deurne en daar zijn maar twee rijstroken beschikbaar. Het is dan ook aanschuiven van voor de Kennedytunnel tot aan Borgerhout.”

Ook wie vanuit Hasselt naar Gent wilt, zal de gevolgen van die werken voelen. “Zij doen er beter aan om via Brussel te rijden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Brusselse Binnenring blijft eveneens niet gespaard van vertragingen. “Het verkeer kan Brussel vandaag niet inrijden via de Reyerstunnels door de NAVO-top en de komst van Donald Trump. Omdat die tunnels afgesloten zijn, moet iedereen richting Vierarmentunnel. Daar staat dan ook wat file.”

Water meenemen

Het is nog moeilijk te voorspellen wanneer de drukte richting kust voorbij zal zijn. “Maar wie nu nog wil vertrekken, raad ik aan om het vertrek uit te stellen tot de namiddag.”

Bruyninckx heeft nog een belangrijk advies voor bestuurders. “Als je kans hebt om in een file terecht te komen, doe je er goed aan om genoeg drinkwater mee te nemen in de wagen en de verkeersinformatie goed op te volgen.”

Waar er files staan en hoe lang die zijn, kun je checken op de website van het Verkeerscentrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER