Schitterend weer doet zonnepanelen op onze daken records breken

Door het zonnige weer is er de voorbije dagen uitzonderlijk veel zonne-energie geproduceerd. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Vooral vrijdag, toen het nog niet zo warm was, werd er ongezien veel energie geproduceerd door zonnepanelen. Op dat piekmoment produceerden alle zonnepanelen evenveel energie als de grootste twee kerncentrales in ons land samen.

"Als het warmer is dan 25 graden, daalt de efficiëntie van je paneel met 0,4 procent per extra graad. Door de hitte gaat de aansluitkast wat uitzetten, en is het contact niet meer wat het zou moeten zijn. De afgelopen dagen zijn we dus 2,5 à 3 procent rendement verloren", verduidelijkt energiespecialist Alex Polfliet.

Toch heeft de zonne-energieproductie alle records gebroken de afgelopen dagen. "Vooral op vrijdag", zegt Polfliet. "Toen had de hitte zijn hoogtepunt nog niet bereikt en hadden we pieken tot 2.256 megawatt. Dat is meer dan de twee grootste kernreactoren in ons land samen. Doel 4 en Tihange 3 wekken elk zo'n duizend megawatt op." Er was op dat piekmoment een totaal verbruik van zo'n 8.200 megawatt in Vlaanderen.

"De gezinnen en bedrijven haalden dus een kwart van alle energie uit de zon", zegt Polfliet. "Dat is indrukwekkend. In Duitsland zitten ze boven de 30 procent, maar na Duitsland heeft Vlaanderen het meeste aantal zonnepanelen per inwoner."

Boetes voor niet-aangemelde zonnepanelen

Wie zijn zonnepaneleninstallatie tegen overmorgen, 1 juni, echter niet heeft aangegeven en betrapt wordt, riskeert een boete van 150 tot 20.000 euro. Het aanmelden van zonnepaneleninstallaties bij netbeheerder Eandis of Infrax is namelijk verplicht, maar naar schatting één op de zes doet dat niet.

"Momenteel staan er ongeveer 275.000 installaties in Vlaanderen opgesteld. De installaties die dateren van voor 2015 zijn aangemeld. Maar na 2015, op het moment dat de groenestroomcertificaten werden stopgezet, verminderde dat aantal aanzienlijk", verduidelijkt Simon Van Wijmeersch van netbeheerder Eandis in "De ochtend" op Radio 1.

"Het is belangrijk om te weten wie er over een zonnepanelen beschikt om veiligheidsproblemen te voorkomen bij werken aan het net. Bovendien kunnen we zo de kwaliteit van de energielevering en -spanning verzekeren. Wij moeten dus weten waar de installaties op het net staan, om het waar nodig te kunnen versterken", zegt Wijmeersch.

"De beheerders van zonnepanelen moeten nu eenmaal bijdragen in de netkosten via de consumentenvergoeding. Om uiteindelijk na te gaan of beheerders hun zonnepaneleninstallaties al dan niet hebben aangegeven, zullen de technici -die op het terrein actief zijn- in het systeem kunnen nagaan of het aangemeld is. Ook via luchtfoto's en data-analyse zullen wij binnenkort controles uitvoeren", aldus nog Wijmeersch.

Meest gelezen