Is je dronken kinderen filmen de beste aanpak? De meningen zijn verdeeld

© Photo News

Volgens kinderarts Bas Zegers doen ouders er goed aan hun dronken kinderen te filmen van zodra ze de spoedafdeling binnengebracht worden. De kinderen de volgende dag confronteren met het filmpje zou effectiever zijn dan ze een uitbrander te geven op de klassieke manier. Volgens dokter Frieda Matthys zal dat echter een averechts effect hebben. Hoofdverpleegkundige Patrick Lobbens vindt dat ouders zeker feller moeten reageren op kinderen die te veel alcohol drinken.

thbe

Kinderarts Bas Zegers is coördinator van de Eindhovense alcoholpolitie. Hij zei op een regionaal symposium over drugs en alcohol dat ouders de dronken handelingen van hun kinderen moeten filmen. “Je kinderen de volgende dag confronteren met het filmpje is een stuk effectiever dan ze de les te lezen op de klassieke manier.”

Volgens Zegers zal dat de kinderen aan het denken zetten. “Toon je kinderen hoe schandelijk ze zich de avond voordien gedragen hebben. Laat ze zien hoe ze erbij lopen of liggen als ze dronken zijn. Toon ook hoe ze zich gedragen tegenover hulpverleners en hoe ze de controle over hun eigen lichaam langzaam maar zeker verliezen.” Zo zouden de kinderen zelf bewust ervaren wat alcohol met hen doet.

“Elke week dronken is erger dan één joint per maand”

Patrick Lobbens, hoofdverpleegkundige aan het Sint-Camillus Psychiatrisch ziekenhuis, vindt dat ouders nog te weinig ingrijpen als hun kind te veel alcohol drinkt. “Ouders raken vaak in paniek als ze een zakje cannabis vinden, maar diezelfde ouders reageren dan weer minder fel bij alcohol. Ik vind dat niet goed, want er raken uiteindelijk toch veel meer mensen verslaafd aan alcohol dan aan drugs.”

Lobbens vindt dat men alcohol echt wel als een verslavend middel moet beschouwen. “Ik vind het, bij wijze van spreken, dan ook erger als een kind of jongere elke week dronken is, dan dat hij of zij één joint per maand rookt”, aldus Lobbens.

Volgens Lobbens kan het filmen van je dronken kinderen een goede methode zijn. “De kinderen worden dan geconfronteerd met hun dronken gedrag. Op het moment zelf hebben ze daar namelijk geen besef van.”

“Confronteren werkt contraproductief”

Dokter Frieda Matthys, voorzitter van de Vereniging voor alcohol en andere drugproblemen (VAD), deelt die mening niet. Zij vindt dat de aanpak waarbij ouders kun kinderen confronteren enkel maar wijst op de onmacht van die ouders. “Uit onderzoek blijkt dat die methode weinig effect heeft. Het is ook niet omdat ouders vinden dat bepaald gedrag beschamend is, dat die kinderen daar ook zo over denken.”

Volgens Matthys werkt de methode contraproductief. “Er zullen ook kinderen zijn die trots zijn op hun dronken handelingen, en die zo proberen te provoceren. Dat is natuurlijk maar een kleine groep, maar ze bestaat wel.”

De VAD heeft een vormingsprogramma voor ouders. “Zo leren ouders hoe ze moeten omgaan met bepaalde situaties. Dat is niet alleen gericht op omgaan met alcohol, maar het hoort er natuurlijk wel bij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen