© Tom Palmaers

Psychiatrische patiënt zaait terreur in Heusden-Zolder: “Geen verklaring voor wat hij heeft aangericht”

De 45-jarige verdachte Lahcen M. uit Houthalen-Helchteren, die donderdag op de vlucht sloeg op de psychiatrische afdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder, heeft geen verklaring voor wat hij heeft aangericht. “Hij is bereid zijn straf te ondergaan”, aldus zijn advocate, meester Eylem Turan. Na zijn vlucht drong M. een woning in de Dennenweg binnen en takelde hij twee vrouwen zwaar toe. Een van hen is vrijdag bezweken aan haar verwondingen.

De 54-jarige thuisverpleegster overleed vrijdag in datzelfde Sint-Franciscusziekenhuis waar Lahcen M. zich donderdagochtend had aangeboden om zich vrijwillig te laten opnemen op de PAAZ-afdeling (Psychiatrische Afdeling in een Algemeen Ziekenhuis). Een 49-jarige mindervalide vrouw vanop de Dennenweg ligt nog in een coma als gevolg van de zware klappen die ze van Lahcen kreeg.

Daarna stal hij twee wagens. Met een van de wagens knalde hij in de Kolderstraat in Houthalen-Helchteren frontaal op een tegenligger, waarbij een 32-jarige vrouw zwaargewond raakte.

Spijt

De verdachte is donderdagavond aangehouden en opgesloten. Zijn advocate heeft met hem kunnen spreken. “Hij heeft spijt van wat hij heeft aangericht, maar uiteraard komt zijn spijt te laat. Hij ziet nog meer de ernst van zijn daden in nu een persoon het leven heeft gelaten. Nu gaat alle aandacht naar de toestand van de slachtoffers en hun families. Uit respect voor de nabestaanden willen we eerst het strafrechtelijk onderzoek afwachten wat toch enige tijd in beslag zal nemen. Dinsdag zal hij voor de raadkamer moeten verschijnen en hij beseft dat zijn aanhouding verlengd zal worden”, aldus meester Turan, die hem eerder al in strafdossiers verdedigde.

Drugs

Lahcen M. werd eind augustus 2013 nog tot acht maanden cel waarvan de helft met uitstel veroordeeld, omdat hij in de wijk Meulenberg een politiecombi had bekogeld met stukken beton. Toen agenten hem wilden oppakken, sloeg hij ook op de vlucht. Eenmaal opgepakt ging hij wild tekeer in het dienstvoertuig en de cel van de politie. Uit die veroordeling bleek dat hij ook met een drugsverslaving kampte.

“Er was indertijd inderdaad een drugsafhankelijkheid. Hij pleegde sinds 2013 geen nieuwe feiten meer. Hij leek op de goede weg, maar nu is er blijkbaar toch opnieuw iets geknakt. Hij kampte toch met psychologische problemen, aangezien hij zich vrijwillig wilde laten opnemen in de PAAZ-afdeling. Tot een opname is het echter niet gekomen”, besloot advocate Eylem Turan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer