Nederlandse tiener stort te pletter nadat ze bungee-instructeur die “no jump” roept verkeerd begrijpt

Twee instructeurs van een bungeejumpbedrijfje zijn vorige week schuldig bevonden aan doodslag nadat een Nederlands meisje om het leven kwam bij een bungeesprong. De tiener had de instructeurs verkeerd begrepen en sprong te snel van een brug nog voor het bungeetouw beveiligd was.

lbo

Het tragische incident gebeurde op de Cabezon de la Sal-brug in het noorden van Spanje, in augustus 2015. De 17-jarige Vera Mol uit Nederland was samen met een groep jongeren op vakantie in Cantabrië en wilde zich wagen aan een georganiseerde bungeesprong.

Maar dat liep mis. Een van de instructeurs riep Vera “no jump” (“niet springen”) toe, maar omwille van het gebrekkige Engels van de instructeur, was dat niet goed verstaanbaar. Vera verstond dat vermoedelijk als “now jump” (“nu springen”) en sprong daarop van de brug af, ook al was de bungeerekker waarmee ze de brug zou afspringen, nog niet beveiligd. Hierdoor stortte het tienermeisje neer in de afgrond. Ze was op slag dood.

Identiteitskaart niet gecheckt

Twee instructeurs van een lokale touroperator zijn nu schuldig bevonden aan doodslag. Ze riskeren straffen tussen één en vier jaar in de cel. Zo had het bedrijf geen vergunning om sprongen te organiseren van die bewuste brug en was het zelfs verboden om op die plaats van de brug te springen. Bovendien hadden de instructeurs nagelaten om de leeftijd van het slachtoffer te controleren en om toelating te vragen voor de bungeesprong aan de ouders van het meisje, aangezien ze minderjarig. Ze hadden de leeftijd van Vera moeten checken op haar identiteitskaart waardoor ze zouden gezien hebben dat ze nog geen 18 jaar was.

“Don’t jump”

Rechters van de rechtbank van Cantabria oordeelden ook dat het Engels van een van de instructeurs “zeer slecht” was, en dat de instructeur daarom “don’t jump” had moeten zeggen in plaats van “no jump”. Dat had de dood van het meisje kunnen verhinderen, zo oordeelde de rechtbank. “De verkeerde interpretatie van de woorden van de instructeur had vermeden kunnen worden als hij in correct Engels “don’t jump” had gezegd”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER