Bekritiseerde ouders van jongetje reageren nadat gorilla werd doodgeschoten

Er circuleren nieuwe beelden van de gorilla die werd neergeschoten in de zoo van Cincinnati in de Verenigde Staten nadat een 3-jarig jongetje in het apenverblijf was gevallen. Daarop is te zien hoe de jongen werd meegesleurd voor de bewakers het dier neerschoten. Intussen heeft ook de familie van de jongen gereageerd.

boj, sdv

De jongen was zaterdag in het apenverblijf gevallen en werd vastgegrepen door een mannetjesgorilla van bijna 200 kilogram.De bewakers schoten het dier dood om het kind te redden, en dat leidde tot grote controverse. De hashtag #JusticeForHarambe is trending op Twitter.

De directeur van de zoo, Thane Maynard, verdedigde de beslissing van de bewakers. Er zijn steunbetuigingen van meer dan duizend dierenspecialisten en dierenliefhebbers van over de hele wereld binnengekomen, zo zei hij maandag tijdens een persconferentie. Ook van de bekende Britse biologe Jane Goodall: "Ze betuigde haar medeleven."

Volgens Maynard was het kind in groot gevaar. "Hij werd rondgesleurd en zijn hoofd bonkte tegen het beton", reageerde hij op de suggesties dat de gorilla Harambe niet neergeschoten moest worden omdat hij het kind mogelijk gewoon wou beschermen. "Dit was niet zachtaardig bedoeld."

De zoo kwam in het oog van de storm op sociale media. "Als ik er nu op terugkijk, zouden we dezelfde beslissing nemen. Wie het daar niet mee eens is, begrijpt niets van apen en was er niet bij", reageert de directeur.

Ouders reageren

Ook de ouders van de jongen krijgen nu erg veel kritiek over zich heen van geschokte dierenliefhebbers. Zij vinden het moeilijk te aanvaarden dat ze niet beter op hun kind hebben gelet, waardoor het in de apenkooi viel.

   
           
   
       

 De ouders van het jongetje.  Foto: Facebook      

   

De moeder van de jongen, Michelle Gregg, reageerde in een post op Facebook, die intussen weer verwijderd is. "Ik wil iedereen bedanken die aan ons dachten en voor ons hebben gebeden. Wat startte als een prachtige dag, is er een vol angst geworden", vertelt ze. "Voor zij die het nieuws hebben gezien, het was mijn zoon die in het gorillaverblijf is gevallen. God beschermde ons kind tot de autoriteiten hem konden redden. Hij is nu thuis en stelt het goed. Hij is er vanaf gekomen met een hersenschudding en een paar schrammen. Er is niks gebroken en hij heeft geen inwendige verwondingen opgelopen."

"Als maatschappij zijn we er snel bij om te oordelen over hoe een ouder zijn kind even uit het oog verliest. Iedereen die me kent, weet dat ik ze goed in de gaten hou. Ongelukken gebeuren, maar ik ben blij dat de juiste mensen op de juiste plaats waren."

"We danken de staf van de zoo uit het diepst van ons hart voor hun snelle optreden. We weten dat dit een heel moeilijke beslissing voor hen was, en dat ze rouwen om het verlies van hun gorilla. We hopen dat onze privacy zal worden gerespecteerd."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen