Direct naar artikelinhoud
Trouwkostuum

In stijl voor het altaar: zo doe je het als man

Vijf experts geven hun tips voor het trouwkostuum
Beeld rv

Terwijl de bruid niet alleen ja zegt tegen haar partner, maar ook tegen de jurk, blijft het trouwkostuum van de man op de achtergrond. Toch heeft ook voor hem persoonlijke stijl de bovenhand gekregen. Wij vroegen vijf experts naar de beste opties voor een jawoord in stijl.

Geen trends

 Hoewel mannen vandaag naar een meer casual stijl durven grijpen voor hun trouw, heeft de Britse ontwerper Paul Smith van die verandering nog niets gemerkt. "Zelf volg ik geen trends. Ik probeer kledij te ontwerpen die er goed uitziet en tijdloos is. Daarom zou ik het absoluut vermijden om op een bruiloft voor een trendy look te gaan. Je mag niet vergeten dat de foto's jaren zullen meegaan. Kies liever voor iets klassieks dat mooi past en waar je jezelf comfortabel in voelt."

Blauw, blauwer, blauwst

Volgens tailoring designer Ron McDonald van Premium by Jack & Jones kun je dit trouwseizoen niets verkeerd doen als je gaat voor een blauw pak. "Dit seizoen springen marineblauw en het meer gedurfde Napoli-blauw eruit als trendkleur. Die kleur is meteen ook het veelzijdigst om ook na je trouw nog te dragen." Combineer met een andere broek of hemd en je maatpak krijgt een tweede leven. Je vrouw, met haar witte bruidsjurk, kan alleen jaloers toekijken.

Wel melanges

"Een kostuum dragen op je trouw is best intensief", vertelt Bruno Van Gils, oprichter van Café Costume. "Het is een spannend moment en je kunt het al snel te warm hebben. Daarom geloven wij in kostuums waarvan de samenstelling een combinatie is van verschillende stoffen, zoals bijvoorbeeld wol, linnen en katoen. Die melange zal ervoor zorgen dat je stof textuur heeft, dat je er eventueel een kleurenmengeling in kunt terugvinden, maar vooral dat je pak niet te warm is en luchtig aanvoelt."

De athleisure-trend, zoals sneakers onder je maatpak, is niet geschikt voor je bruiloft. Kies eerder voor hippe pasteltinten

Kleur bekennen 

Wie toch voor een trend kiest, zit volgens de suit creators van het veiligst met een hip kleurtje of patroon. "De athleisure-trend, zoals sneakers onder je maatpak, is niet geschikt voor je bruiloft. Kies eerder voor hippe pasteltinten die je zomerse pak een frissere uitstraling geven. Ook een statement suit met een verrassend patroon kan perfect. Hou je het toch liever klassieker? Dan kun je trends laten doorschemeren in je accessoires. Een das met een patroon, een pochette... Kleine details geven je maatpak een hedendaagse touch."

Soberheid troef 

Volgens eigenaar van de Belgische boetieks Mercken, moet je voor een bruiloft vooral overdaad mijden. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan geborduurde gilets in felle of matchende kleuren. Je bent tenslotte geen Disney-prins. Dassen met een parelspeld, overdreven corsages of een cumberband met bijpassende strik zijn te veel van het goede. Let ook op met champagnekleurige of beige hemden, die komen vaak vaal en flets over." Momenteel zien we volgens Mercken een terugkeer naar het klassieke kostuum in blauw of grijs waar – ook niet onbelangrijk – beide families tevreden mee zijn.