© Theo Derkinderen

ANPR-camera's houden Klein-Brabant in de gaten

Op 15 plaatsen in Puurs, Bornem en Sint-Amands zijn de voorbije weken ANPR-camera's geplaatst. Ze moeten misdrijven helpen oplossen maar moeten ook ontradend werken. Daarnaast zullen de camera's worden ingezet om verkeersinbreuken vast te stellen. Wellicht volgend jaar zal er ook trajectcontrole worden ingevoerd op de gewestwegen in Klein-Brabant.

tdk

22 camera's op 15 sites. Elke auto die Klein-Brabant binnenrijdt zal voorbij een ANPR-camera moeten. "Het systeem moet de politie een flinke hulp geven bij het oplossen van misdrijven. Men weet dan perfect welke auto op welk tijdstip onze politiezone is binnengereden. Maar het stuurt ook een signaal uit naar de politie wanneer er bijvoorbeeld een niet verzekerde of niet geschouwde auto passeert. Of wanneer er een gestolen voertuig of een auto die in aanmerking komt voor een ander misdrijf Klein-Brabant inrijdt", zeggen waarnemend korpschef Kris Heymans en Peter Van Hoeymissen (CD&V) die voorzitter is van de politieraad.

Vanaf 1 september moet het systeem helemaal op punt staan. Momenteel zit het in een testfase. "Maar dat betekent niet dat we niets doen met de informatie die we nu al vergaren", aldus nog Heymans. "Het is niet onze bedoeling om met loeiende sirenes achter elke auto te gaan die met een vervallen keuringsbewijs of verzekering rondtoert. In de praktijk zal de wijkagent die mensen een bezoekje brengen en hen op de problemen wijzen. Anders is het natuurlijk wanneer er auto Klein-Brabant binnenkomt die bijvoorbeeld gelinkt wordt aan inbraken. Dat voertuig zullen we natuurlijk actiever opsporen."

Vanaf 2017 zullen de ANPR-camera's ook worden ingezet voor trajectcontroles op de N16 en N17. Het is alleen nog wachten op de goedkeuring van de hogere overheid.

Wellicht zullen er extra mensen worden aangetroffen om de verwerking van de ANPR-gegevens vlot te laten verlopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER