Verzamelbank voor uitwerpselen geopend

© Maat/Hollandse Hoogte

Na sperma, bloed en organen kunnen mensen nu ook hun uitwerpselen doneren. In Leiden is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend, bedoeld voor poeptransplantaties.

sdv

De eerste ‘poepbank’ van Nederland is bedoeld voor mensen met bepaalde darmaandoeningen, zoals steeds terugkerende infecties met Clostridium difficile. Hun darmflora is van slag. Als zij de verdunde ontlasting van een gezonde donor krijgen, kunnen ze herstellen. Zo’n ingreep gebeurt een paar keer per maand in Nederland.

Om te doneren, moeten mensen een speciaal opvangbakje onder de wc-bril hangen. Daar komt hun ontlasting in terecht. Vervolgens moeten ze snel naar het lab in Leiden gaan. “Een gemiddelde donatie weegt 110 gram. Wij gebruiken 75 gram. We kunnen er dus meestal net geen twee porties uit halen”, zegt coördinator Liz Terveer van de poepbank van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Voordat gebruik van de poep dient die verdund en gezeefd, zodat de etensresten weg zijn en de darmflora overblijven. Terveer: “Het wordt zo dun dat je het door een naald kunt opzuigen. Dan gaat het met een sonde in je neus naar je twaalfvingerige darm, voorbij je maag. Daar ruik en proef je niets van.”

Zeven mensen hebben zich tot nu toe aangemeld als donor. Zij worden nog gescreend. “Als mensen een of twee keer in de week doneren, hebben we genoeg aan vijf tot tien donoren om ongeveer tweehonderd tot driehonderd mensen mee te behandelen”, aldus Terveer.

De donorpoep belandt in Leiden in een grote vriezer van 80 graden onder nul. “Als er dan iemand in bijvoorbeeld Groningen of Deventer een poeptransplantatie wil uitvoeren, verzenden we het op ijs naar het ziekenhuis. Daar kunnen ze het ontdooien, in een koelkast of bij kamertemperatuur.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen