© Photo News

AA Gent overwintert na stuntzege in blessuretijd tegen Lyon

AA Gent heeft op de vijfde speeldag in de Champions League een stuntzege behaald op bezoek bij Olympique Lyon. Het werd 1-2 in het Stade de Gerland, na een vroeg doelpunt van Ferri voor de thuisploeg, een heerlijke vrije trap van Danijel Milicevic op het half uur en een doelpunt van Kalifa Coulibaly in de slotminuut. Gent wordt zo tweede in groep H, en maakt een grote kans op kwalificatie in de Champions League.

Jef Van Hoofstat

AA Gent maakte de verplaatsing naar Lyon zonder supporters, maar wel met een eerste Champions League-overwinning (tegen Valencia) in de rugzak. Het startte dus vol vertrouwen aan de wedstrijd in het Stade Gerland. Coach Hein Vanhaezebrouck kon bovendien rekenen op zijn sterkste elftal, dus mét Depoitre en Milicevic. De Gentenaars wisten bovendien bij de aftrap al dat Zenit eerder op de avond thuis met 2-0 had gewonnen van Valencia.

Lyon daarentegen stond voor de wedstrijd laatste in groep H met amper één punt, en wist dat het absoluut moest winnen als het nog Europees wilde voetballen na de winter. De Fransen begonnen dan ook vol overtuiging aan de wedstrijd, en na 7 minuten werd die instelling al beloond: Lasse Nielsen werkte een bal slecht weg tot in de voeten van Ghezzal. Hij stuurde Ferri op links richting Sels, en die faalde niet: al vroeg 1-0! Gent was onder de indruk en moest even bekomen. Zo moest doelman Matz Sels vijf minuten later aan de noodrem trekken, maar zijn handsbal buiten z’n doelgebied werd niet opgemerkt door de Russische scheidsrechter Karasev.

Maar daarna herpakte Gent zich opperbest, en het zette Lyon onder druk. Na twintig minuten kreeg Dejaegere met een gelukje een uitstekende mogelijkheid, maar de middenvelder knalde onbesuisd over. Op het halfuur kon Gent dan toch op gelijke hoogte komen: bij een vrije trap liepen Kums, Nielsen en Dejaegere slim over de bal. De Franse verdediging was het even kwijt en dus kansloos toen Milicevic het leer prinsheerlijk voorbij doelman Lopes krulde. De Gentenaars voor rust zelfs nog dicht bij een voorsprong, maar Lopes had een prima redding in huis op een kopbal van Dejaegere.

Na de koffie kwam Lyon furieus uit de kleedkamer, maar pogingen van Valbuena (op vrije trap) en tot tweemaal toe Ghezzal stuitten telkens op een prima keepende Sels. Het geloof bij de Fransen doofde stilaan uit, beide trainers begonnen hun moegestreden spelers volop te wisselen, en het niveau zakte zienderogen. Gent kwam tien minuten voor tijd zelfs nog het dichtst bij de overwinning toen Depoitre een hoekschop met behulp van een Frans been bijna in doel devieerde, maar zijn poging was te zacht.

Door dit gelijkspel blijft Gent derde in groep H met 4 punten. De tweede plaats van Valencia (6 punten) afsnoepen blijft zo mogelijk: bij een Gentse zege in eigen huis tegen het al geplaatste Zenit volstaat een gelijkspel van Valencia tegen Lyon om zowaar door te gaan in de Champions League. Al blijft ook de vierde plaats een optie: als Lyon wint in Valencia en Gent verliest van Zenit, blijft de Belgische landskampioen achter met lege handen. In alle andere gevallen blijft Gent derde en mag het na de winterstop aantreden in de Europa League.

Na de wedstrijd was iedereen die Gent-gezind is extatisch. Niet in het minst de Gentse burgemeester Daniel Termont, die in al zijn enthousiasme iets te voorbarig op Twitter meedeelde dat AA Gent zeker is van de volgende ronde van de Champions League.

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Opmerkelijk:

AA Gent heeft in de eerste 5 wedstrijden van zijn campagne gescoord. Na Anderlecht in 2000-2001 is het de tweede keer dat dit een Belgische ploeg lukt. Anderlecht slaagde er toen wel in 10 wedstrijden na elkaar te scoren.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!

Belangrijkste fases:

5’ - Lyon is niet van plan het Gent cadeau te doen. De Fransen komen nu al een tweede keer goed opzetten, maar Sels heeft geen problemen met de voorzetten.

8’ - DOELPUNT! Gent krijgt een snelle opdoffer te verwerken. Nielsen werkt een bal onvoldoende weg, in de voeten van Ghezzal. Die geeft vanop de zestien meter gepast mee met Ferri, die alleen voor Sels niet mist.

11’ - Gent krijgt een vrije trap vanop links. Saief krult hem mooi voor doel en Neto zet er zijn hoofd tegen. Lopes haalt de bal met een broodnodige save van onder de lat.

12’ - Lyon countert razendsnel en Lacazette duikt alleen voor Sels op. Die is goed uitgekomen en keert de kopbal met de hand, maar wel buiten de zestien. De ref heeft het niet gezien en dus gaat het spel gewoon verder. Hier komen Sels en Gent goed weg.

19’ - Na een vrije trap voor Gent gaat het razendsnel naar de overkant. Lacazette zet Asare in de wind op rechts en knalt naar de verste hoek. Sels zit er nog bij met een handje, een save die meer dan nodig was.

22’ - Brecht Dejaegere verkwanselt dé kans op de gelijkmaker. Depoitre wroet zich door de bezoekende defensie. Met een gelukje komt de bal centraal voor doel bij een vrijstaande Dejaegere. Die is te gehaast en knalt over.

32’ - DOELPUNT! Daar is de 1-1! Gent krijgt een vrije trap op een interessante plek. Enkele Gent-spelers lopen over de val vooraleer Milicevic de bal heerlijk over de muur krult, buiten het bereik van doelman Lopes.

43’ - Saief zet goed voor vanop links en Dejaegere kopt naar de verste hoek. Lopes is echter goed bij de pinken en haalt met een sterke redding de bal uit het doel.

47’ - Lacazette dreigt alleen op Sels af te kunnen gaan, maar Nielsen zit er nog tussen. Lacazette gaat tegen de grond en wil een vrije trap, maar vindt geen gehoor.

52’ - Lyon is een eerste keer gevaarlijk in de tweede helft. Valbuena neemt een voorzet vanop links prima aan en trapt naar de korte hoek. Sels is goed bij de pinken en redt.

57’ - Gent is wat slordig in de beginfase van de tweede helft. Lyon kan daardoor wat druk ontwikkelen. Ghezzal haalt van buiten de zestien uit, maar Sels pakt.

59’ - Lacazette is ei zo na door de defensie van Gent. Foket kan hem nog net aantikken, op de rand van de zestien. De verdediger krijgt geel voor de broodnodige ingreep. De daaropvolgende vrije trap gaat via de muur in hoekschop, maar die levert niets op.

62’ - Balverlies van Saief leidt tot een grote kanse voor Ghezzal , die vrij kan uithalen. Sels heeft een uitstekend parade in huis.

67’ - Een moegestreden Saief mag gaan rusten. Raman moet voor meer Gentse dreiging zorgen.

74’ - Bij Lyon komt Claudio Beauvue in de plaats van Rachid Ghezzal, tot onvrede van het thuispubliek.

84’ - Depoitre devieert een hoekschop richting korte hoek, maar te zacht. Via een verdedigend been wordt het toch nog gevaarlijk, maar hij scheert de paal en gaat in hoekschop. Die levert niets op.

87’ - Asare werkt Rafael tegen de grond een gaat in het boekje van de ref. Hij is al de vijfde Gent-speler die geel krijgt.

88’ - Een vrije trap van Valbuena wordt niet goed weg gekopt en invaller Cornet kan trappen in de rebound. Bij Gent zijn ze nog net op tijd om de bal weg te knallen alvorens Lacazette hem in doel devieert.