© Photo News

Ook CD&V wil onderzoekscommissie naar Optima

Ook meerderheidspartij CD&V wil nu dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar het dossier-Optima. Dat zei Kamerfractieleider Servais Verherstraeten donderdag in Villa Politica op Eén. De christendemocraten stonden tot vandaag als enige nog op de rem voor de oprichting van zo’n onderzoekscommissie, die gerechtelijke onderzoeksbevoegdheden heeft. Maar dat betekent nog niet dat de onderzoekscommissie er al snel zal zijn.

Sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven diende al een voorstel in om een onderzoekscommissie op te richten rond de werking van de financiële toezichthouders en de Bijzondere Belastingsinspectie. N-VA steunde meteen het voorstel, maar meende dat die opdracht slechts het “minimum minimorum” mag zijn. Ook Open Vld vindt dat het takenpakket best wat breder mag gaan.

Nu schaart CD&V zich achter de oprichting. Dat is het gevolg van nieuwe elementen in het dossier, zoals het feit dat een ambtenaar van de BBI mogelijk zaken heeft verzwegen in de Kamercommissie. Ook voor de christendemocraten moet de opdracht van de commissie echter breder dan wat sp.a voorlegt.

Praktisch probleem

Daarnaast is er ook een praktisch probleem, omdat in het parlement momenteel al verschillende ad-hoc-commissies aan de slag zijn, zoals de Panamacommissie en de commissie 22/3. Daarom wordt er bijvoorbeeld aan gedacht om die nieuwe commissie in te kantelen in de bestaande bijzondere Panamacommissie - die nu geen onderzoekscommissie is - of eventueel de Panamacommissie tijdelijk op te schorten.

Volgende week worden sowieso Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, en Luc Coene, zijn voorganger, verder ondervraagd in de gewone commissie Financiën over hun toezicht op Optima. Nadien moet er ook meer duidelijkheid komen over de onderzoekscommissie naar Optima.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer