© Photo News

“Mosselen zijn veel te goedkoop”

De mosselkwekers slaan alarm: ze krijgen zo weinig voor hun mosselen dat ze vrezen niet meer uit de kosten te raken. De schuldigen, zo menen verschillende partijen in de sector, zijn de supermarkten.

dirk hendrikx

Die zouden de groothandelaars zo onder druk zetten dat die instemmen met steeds lagere prijzen.

Voor de consument is dat goed nieuws. Zo verlaagde de bekende vishandel De Schelp in Antwerpen gisteren zijn prijzen met meer dan 1 euro per kilo. “Onze jumbo’s kostten gisteren 7,85 euro per kg, vandaag nog 6,5. Goudmerk is van 8,65 euro gedaald tot 7,5 euro”, zegt een verkoopster. Volgens zaakvoerder Rini Renijnse zijn de prijzen in de groothandel al een paar weken aan de lage kant. “Maar we verlagen pas nu omdat je, mochten de prijzen weer stijgen, dat niet kunt doorrekenen. De restaurants en klanten zouden dat niet pikken. Dus moet je zeker zijn.”

Zorgelijk

De pineuten zitten helemaal aan het begin van de mosselketen, bij de kwekers. Cees Otte, voorzitter van de branchevereniging Algemeen Vissersbelang, zegt dat de prijzen vervaarlijk dalen richting kostprijs en minder: “Dat is zorgelijk. Als je op de veiling 1 tot 1,25 euro krijgt voor een kilo, kun je je zaak draaiend houden. Met 0,85 tot 1 euro, zoals nu, kun je het niet lang volhouden. Als het zo doorgaat, vallen er slachtoffers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER