Recordcontainerschip meert vandaag aan in Antwerpse haven

© rr

De komst van het containerschip MSC Zoe zet het capaciteitsrecord voor de haven van Antwerpen vandaag alweer 1.000 TEU scherper. Maar waar kunt u dit recordschip zien naderen?

pvb

Gistermiddag was de MSC Zoe het Franse Cherbourg gepasseerd en voer het het Kanaal in. Verwacht wordt dat het schip vandaag omstreeks 9 uur voor de Belgische kust zijn zeeloods(en) aan boord zal nemen, rond 11.30 à 12 uur voor Vlissingen met de rivierloods(en) zal wisselen en tegelijk een topdelegatie van het Antwerpse havenbestuur aan boord zal nemen.

Omstreeks 14.30 uur zou de MSC Zoe de Belgische grens passeren om dan 20 minuten later nabij Lillo voor de ingang van het Deurganckdok zijn draaimanoeuvres te beginnen. De Zoe zou omstreeks 16 uur aan de kade aanmeren, maar pas rond 16.30 uur vastliggen.

Die vordering kunt u volgen via internet of zien langs de Schelde. Een eerste plaats waar het schip zeer dicht onder de wal komt, is uiteraard Vlissingen, waar de loodswissel gebeurt.

Ook bij Perkpolder en later bij Bath ligt de vaargeul zeer dicht bij de oever.

In België zijn ideale uitkijkpunten dan weer het punt tussen de Zandvliet- en Berendrechtsluis, de dijk bij Lillo en uiteraard de dijk van het Scheldedorpje Doel.

Voor Antwerpen is de MSC Zoe hoe dan ook een record in capaciteit.

Maar is de MSC Zoe (met de soortgelijke zusterschepen) nu met een capaciteit van 19.224 standaardcontainers (TEU) het grootste schip ter wereld?

Volgens sommigen is de Bazran van rederij UASC de grootste. UASC zelf geeft echter 18.800 TEU op als capaciteit, maar officieus zou dat 19.870 TEU zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen