© BELGA

ROLAND GARROS. Flipkens net als Mertens en Goffin naar tweede ronde, De Greef en Darcis uitgeschakeld

Elise Mertens, Kirsten Flipkens en David Goffin hebben zich alle drie geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. Mertens stuntte tegen Daria Gavrilova, het 24ste reekshoofd. Flipkens klopte de Luxemburgse Mandy Minella, en Goffin pakte makkelijk de maat van de Franse veteraan Paul-Henri Mathieu. Steve Darcis en Arthur De Greef haalden het niet: Darcis (ATP 38) slaagde er niet in Milos Roanic te verrassen, en De Greef verloor in vier sets van de Fransman Richard Gasquet.

md

Bekijk alle uitslagen van Roland Garros hier!

De Greef doet Gasquet even bibberen

Arthur De Greef (ATP 127) was de laatste Belg die in actie kwam op maandag. Onze 25-jarige landgenoot ging bij zijn debuut op de hoofdtabel van een Grand Slam-toernooi in vier sets ten onder tegen de Franse ervaren rot Richard Gasquet (ATP 25): 6-2, 3-6, 6-1 en 6-3 na twee uur en tien minuten.

De Greef plaatse zich als kwalificatiespeler voor de hoofdtabel in Parijs, maar de eerste ronde is dus meteen het eindstation voor de kleinzoon van Guy Thys.

© Photo News

“Het was een geweldige ervaring”, reageerde de 25-jarige Brusselaar na afloop. “Ik onthou veel positieve zaken van deze match, ook al ben ik toch een beetje ontgoocheld. Ik heb het gevoel dat ik nog beter kon en een vijfde set had kunnen afdwingen. In de vierde set kwam ik bij 2-2 immers dicht bij breakkansen (0-30). Al bij al ben ik tevreden over de manier waarop ik het aangepakt heb. Het was mijn eerste Roland-Garros, ik speel meteen op Suzanne Lenglen en toch voelde ik geen stress. Ik zat meteen goed in de wedstrijd. Ik heb mijn tennis gespeeld en heb van de wedstrijd genoten. Ik weet dat ik op de goede weg ben en het is bemoedigend dat ik een speler als Gasquet weerstand heb kunnen bieden. Ik heb het niveau om de spelers uit de top dertig partij te geven. Daar moet ik in geloven. Ik zal me tegen hen niet belachelijk maken.”

De Greef hoopt zich volgende maand ook in Wimbledon op de hoofdtabel te kunnen plaatsen. “Eerst speel ik de Challenger-toernooien in Lyon en Todi. Gravel is mijn favoriete ondergrond, maar op gras kan ik ook uit de voeten. Ik hoop dus snel weer een gelijkaardige ervaring te mogen beleven.”

Ook tegenstander Gasquet had na afloop veel lof voor De Greef: “Hij mag zeker op een plaats in de top 100 mikken”, verklaarde de 30-jarige Fransman. “Vooral in de tweede set heeft hij heel goed gespeeld. Hij slaat goed op, heeft een goede backhand en beweegt zich goed over het terrein. Hij mist nog wat ervaring, maar heeft zeker de kwaliteiten voor de top honderd. Daar bestaat geen twijfel over. Voor het toernooi kende ik hem niet, maar ik kwam niet onvoorbereid op het court. Ik heb hem gegoogeld en wist dus wel hoe hij speelde. Tegenwoordig kan je op het internet veel tenniswedstrijden bekijken.”

Flipkens in twee sets voorbij Luxemburgse

Even daarvoor had Kirsten Flipkens het in twee sets gehaald van de Luxemburgse Mandy Minella (WTA 70): twee keer 6-3 na 1 uur en 33 minuten. In de onderlinge confrontaties is het nu 3-0 voor onze landgenote. Het was de eerste keer in drie jaar tijd dat Flipkens een wedstrijd won op Roland Garros. Verder dan de tweede ronde schopte ze het bij acht vorige deelnames nog nooit.

“Ik ben erg tevreden over de manier waarop ik vandaag gespeeld heb”, aldus Flipkens. “Ik had me voorgenomen goed aan de match te beginnen en dat lukte. Telkens als ze terug in de partij kwam, had ik ook een reactie in huis. Ik serveerde goed en kon haar zo onder druk zetten. Op de belangrijke momenten bleef ik ook kalm. Ik ben heel blij met de manier waarop ik deze wedstrijd gewonnen heb.”

Woensdag staat ze weer voor een zware opdracht. Tegenstandster is dan de 33-jarige Australische Samantha Stosur (WTA-22). De voormalige nummer vier van de wereld, in 2011 winnares van het US Open, was in 2010 verliezend finaliste op Roland Garros en bereikte vorig jaar nog de halve finales. “Iedereen weet dat gravel niet mijn favoriete ondergrond is. Stosur speelt wel heel goed op gravel. Dat wordt dus een serieuze uitdaging”, beseft Flipkens. “Ik ga er zeker vol voor gaan en dan zien we wel. Uit deze match haal ik alvast veel vertrouwen. Hopelijk kan ik op hetzelfde elan doorgaan.”

Mertens stunt tegen reekshoofd

Eerder op de dag haalde Elise Mertens het op Court 3 in drie sets van de Australische Daria Gavrilova (WTA 24), het 24e reekshoofd: 7-6 (7/4), 1-6 en 6-4 na 2 uur en 16 minuten. Een knappe prestatie, want Gavrilova was vorige week nog verliezend finaliste op het WTA-toernooi in het Franse Straatsburg en zit dus in vorm. Begin mei won de 23-jarige Gavrilova bovendien nog makkelijk met 6-2 en 6-1 van Mertens op het WTA-toernooi van Rabat bij hun eerste onderlinge confrontatie.

© AFP

Voor de 21-jarige Limburgse is het haar eerste deelname aan Roland Garros. Het is tevens nog maar haar tweede grandslamtoernooi na het US Open van vorig jaar, waar ze zich via de kwalificaties plaatste voor de hoofdtabel en vervolgens het hoofd moest buigen voor de Spaanse Garbine Muguruza in de eerste ronde.

Mertens: “Mooiste overwinning van carrière”

Het was voor Mertens ook de eerste zege op de hoofdtabel van een Grand Slam. “Daarom is het waarschijnlijk wel de mooiste zege in mijn carrière tot nu toe”, stelde de 21-jarige Limburgse na afloop. “Ik heb er geen woorden voor, het is ongelooflijk. Ik had dit niet durven dromen. Drie weken terug verloor ik immers nog een match tegen Gavrilova. Maar hier voelde ik me echt goed. Ik heb alles gegeven en speelde mijn beste tennis.”

“In de tweede set speelde zij heel goed, maar ik heb de batterijen weer kunnen opladen. Ik heb geprobeerd mijn eerste opslag beter te gebruiken en ben agressiever gaan spelen. Bij een 3-4 achterstand in de derde set ben ik nog meer in het offensief gegaan en dat heeft geloond. Ik ben heel gelukkig nu.”

© AFP

Woensdag staat Mertens tegenover Richel Hogenkamp (WTA-105). Die Nederlandse kwalificatiespeler schakelde de Servische Jelena Jankovic (WTA-63), een voormalige nummer een van de wereld, met 6-2 en 7-5 uit. “Ik ken haar niet heel goed. Het wordt afwachten”, zegt Mertens. “Ik heb geen idee wat ik ervan moet verwachten. Ze heeft de kwalificaties overleefd en zal dus sowieso wel in vorm zijn. Voor mij maakt het niet uit hoe hoog de ranking van mijn tegenstandster is. Vandaag was voor mij een mijlpaal, maar uiteraard zal ik in mijn volgende wedstrijden net zo goed tot het uiterste gaan.”

Goffin boekt makkelijke zege tegen Franse veteraan

Ook David Goffin haalde de tweede ronde van Roland Garros. In de openingsronde haalde het tiende reekshoofd het in drie sets van de Franse veteraan en kwalificatiespeler Paul-Henri Mathieu (ATP 120): drie keer 6-2 na 1 uur en 50 minuten.

Vorig jaar haalde Goffin in Parijs de kwartfinales. Ook dit jaar lijkt bij zijn zesde deelname een mooi parkoers mogelijk voor Belgiës beste tennisser. Na Mathieu volgt de Oekraïner Sergiy Stakhovsky (ATP 123), ook een kwalificatiespeler, die de Taiwanees Lu Yen-Hsun (ATP 60) in drie sets uit het toernooi kegelde: 6-3, 6-4 en 7-6 (7/4). Nadien treft de Luikenaar wellicht de Kroatische reus Ivo Karlovic (ATP 24), die Goffin op papier de baas moet kunnen.

© REUTERS

De 26-jarige Goffin en Stakhovsky stonden al drie keer tegenover mekaar, telkens trok de Luikenaar aan het langste eind. Hun laatste confrontatie dateert van vorig jaar op het ATP-toernooi in het Duitse Halle, toen Stakhovsky in de derde set moest opgeven. Begin 2016 werd Stakhovsky op het Australian Open door Goffin uitgeschakeld in de openingsronde.

Goffin: “Ideale manier om toernooi te beginnen”

“Dit was de ideale manier om het toernooi te beginnen”, aldus Goffin na afloop. “Het was een goede match. Mijn opslag draaide goed. Ik heb veel aces (12) en winnende services geslagen. Dat bracht heel wat punten op. Ook in de rally’s stond ik stevig te tennissen. Hij probeerde vaak heel agressief te spelen en dat heb ik perfect kunnen counteren. Ik wou de wedstrijd goed beginnen, meteen tonen dat ik er stond. Ik was bang dat hij anders moed zou vatten en dat het een lange strijd zou kunnen worden. Daar had ik bij deze hitte geen zin in. De warmte zorgt er wel voor dat het gravel er snel bij ligt en dat bevalt me. Mijn returns komen dan beter tot hun recht en ik kan sneller spelen. Het zijn heel andere omstandigheden dan vorig jaar, toen ik in de modder kwam vast te zitten tegen Dominic (Goffin werd op een natte baan in de kwartfinales uitgeschakeld door Dominic Thiem, nvdr.).”

Darcis kansloos tegen nummer zes van de wereld

Steve Darcis (ATP 38) kwam als eerste Belg in actie, maar was er niet in geslaagd te stunten in de eerste ronde. De 33-jarige “Shark” was op het gravel van Parijs kansloos tegen Milos Raonic. De Canadese nummer zes op de wereld won na 1 uur en 32 minuten makkelijk met 6-3, 6-4 en 6-2.

Het was het eerste onderlinge duel tussen de 33-jarige Darcis en de 26-jarige Raonic. Die speelt in de tweede ronde tegen de Braziliaan Rogerio Dutra Silva (ATP 79) of de Rus Mikhail Youzhny (ATP 86). Darcis speelde een moedige partij, maar was op geen enkel moment opgewassen tegen de krachtige (op)slagen van de Wimbledon-finalist van vorig jaar.

© Photo News

Steve Darcis stond voor de negende keer op de hoofdtabel van Roland Garros. Zij beste resultaat op het Parijse gravel is een derde ronde in 2011. Vorig jaar ging “Shark” er in de tweede ronde uit tegen Novak Djokovic, de latere winnaar. Onze landgenoot neemt in Parijs nog wel deel aan het dubbelspel met de Fransman Benoît Paire. Daarna trekt hij naar Rosmalen, Queen’s en Antalya om zich op Wimbledon voor te bereiden.

Nog Belgen

Ook Yanina Wickmayer (WTA 69) en Alison Van Uytvanck (WTA 113) staan op de hoofdtabel in Parijs, zij komen morgen in actie. Wickmayer, die vorig jaar de derde ronde haalde, komt voor het eerst in haar carrière de baan op tegen de Russin Daria Kasatkina (WTA 28). Kwalificatiespeelster Van Uytvanck staat tegenover de Japanse Naomi Osaka (WTA 55). Het wordt het eerste duel tussen de 23-jarige Grimbergse en de vier jaar jongere Japanse. In 2015 verraste Van Uytvanck door op het gravel in Parijs de kwartfinales te bereiken. Vorig jaar was ze er door blessureleed niet bij aan de Porte d’Auteuil.

Volg hun wedstrijden hier LIVE!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Roland Garros