© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bacterie houdt zeilers dagenlang uit het water

Een twintigtal jongeren dat maandag had gehoopt op een eerste zeilervaring op de Turnhoutse Mellevijver, moest aan de kant blijven. Een bacterie in het water kan de gezondheid schaden.

Guy Van Nieuwenhuysen

De jonge kandidaat-zeilers die maandag arriveerden aan de Mellevijver in Turnhout, werden meteen afgeschrikt door een signalisatiebord van de Turnhoutse politie: “Water besmet met bacterie”. Het gaat om de cyanobacterie, die goed in het water gedijt, maar bij temperaturen tussen 20 en 30 graden heel snel kan groeien tot een groenblauwe of roodbruine laag die ook wel blauwalg wordt genoemd.

De cyanobacterie is een van de oudste organismen op onze aardbol en komt altijd in water voor, maar bij grotere concentraties scheidt de bacterie in een dikke drijflaag giftige stoffen af, die diarree, misselijkheid, huidirritatie, hoofdpijn en zelfs koorts kan veroorzaken.

De Mellevijver is 25 hectare groot, de blauwalg-laag die de monitoren van de Vlaamse Watersportvereniging vorige week ontdekten bij de steiger, was ongeveer vijftig vierkante meter. “We hadden dus langs de andere kant van de steiger in het water kunnen gaan, zonder enig risico te lopen”, vermoedt voorzitter Jan Proost. “Maar we zijn het slachtoffer van onze eigen eerlijkheid. We hebben de Vlaams Milieumaatschappij gebeld. Die heeft stalen genomen in de ‘erwtensoep’ naast de steiger en daar uiteraard een hoge concentratie bacteriën vastgesteld. Meteen werd ons verboden om nog te zeilen op de vijver. We hebben onze cursisten naar huis moeten sturen.”

Of er vandaag kan worden gezeild, moet nog blijken. “Ik heb nog geen meetresultaten ontvangen”, zei plaatsvervangend burgemeester Luc Hermans (CD&V) maandagavond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER