© BELGA

ASSISEN. “Ik zal u vinden, hoerenzoon”

Wanneer is Abdelhak Bali (32) te weten gekomen dat zijn zus Samira (29) belaagd werd door slachtoffer Mustapha El Morabit (21)? Volgens hun eigen verklaringen gebeurde dat enkele dagen voor de fatale steekpartij, al blijkt uit het strafdossier dat het ook veel vroeger kan geweest zijn. “Een buurvrouw van Adelhak vertelde ons dat hij het al drie maanden wist en dat hij Samira naar haar werk bracht om haar te beschermen”, getuigde een speurder.

Toen Samira daarmee geconfronteerd werd, ontkende ze dat echter met klem. “Over zo’n dingen praatte ik niet met mijn broers. Ik heb het Abdelhak pas verteld nadat mijn moeder en ik ons moesten verschuilen in een winkel, omdat Mustapha ons achtervolgde met een mes.”

Dat was op 23 oktober 2013 gebeurd, een drietal dagen voor de feiten. Samira had de politie verwittigd, maar toen die ter plaatse kwam, was Mustapha al verdwenen. Het was trouwens niet de eerste keer dat ze de politie belde. Tijdens haar verhoor op vrijdag sprak ze over 31 klachten tegen Mustapha, maar volgens de speurders werden er ‘slechts’ 18 processen-verbaal opgesteld. “Zes voor belaging, zes voor slagen en verwondingen, drie voor diefstal met geweld, twee voor gewone diefstal en een voor vernielingen, om precies te zijn”, getuigde een speurder.

Uit het retroactief telefoonverkeer blijkt dat Mustapha tussen 19 en 26 oktober 2013 grove beledigingen en bedreigingen naar Samira stuurde, maar ook berichten om het terug goed te maken.

Met het toestel van Samira was één à twee uur voor de feiten negen keer contact opgenomen met het slachtoffer, zowel telefonisch als via sms. Samira had die uitgaande sms-en op haar toestel gewist. “De politie heeft mijn gsm pas op 18 november 2013 opgevraagd. Zo lang hou ik mijn berichten niet bij”, reageerde ze. De speurders merkten fijntjes op dat ze twee inkomende berichten op 26 oktober blijkbaar wél zo lang had bijgehouden.

Het slachtoffer had die dag om 23.44 uur, een dik uur voor de feiten, een sms ontvangen met als inhoud: “Je bent een lafaard. Alleen praatjes en achter de vrouwen lopen. Ik zal u vinden, gij hoerenzoon”. De sms werd met het toestel van Samira verstuurd, maar Abdelhak zegt dat hij het verzonden had. In een andere sms werd gezegd: “Jij blijft mijn zus het leven zuur maken. Nu is het mijn beurt. Ik ga op een dag een bezoek brengen aan je familie. Jij zult ook mijn pijn voelen.”

Abdelhak had ook alle sms-en en de gespreksgeschiedenis op zijn gsm gewist. “Ik wilde de mensen die in mijn gsm stonden niet bij de feiten betrekken, vandaar”, zei hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER