© BELGA

Turnhout verarmt aan schrikbarend tempo

Het aantal leefloners is in Turnhout meer dan dubbel zo hoog als in Vlaanderen. Het aantal kinderen dat in kansarme gezinnen wordt geboren ligt er acht procent boven het Vlaamse gemiddelde. Turnhout scoort onder meer zo hoog omdat het als centrumstad meer migranten aantrekt. “Die trend zal zich straks uitbreiden naar Geel, Herentals en Mol”, zegt de vereniging SPAAK, die de cijfers publiceert.

hhm

De cijfers tonen dat er in 2015 in de Kempen 800 mensen met een leefloon moesten toekomen. “Maar weet dat het aantal leefloners maar een tiende is van het aantal mensen onder de armoedegrens”, waarschuwt minister van Staat en Turnhoutenaar Jos Geysels, die een lans breekt voor de bouw van meer sociale woningen. “In Vlaanderen staan 125.000 mensen op de wachtlijst: slechts 6 procent van het totaal aantal woningen is een sociale woning, dat moet omhoog. Want hoe kan je van een leefloon 500 of 600 euro ophoesten voor een woning op de private markt?”

De Turnhoutse schepen van Gelijkekansenbeleid Peter Segers (sp.a) beseft dat de Turnhoutse cijfers “dramatisch” zijn. “Het is een stijging die alle grotere centrumsteden kennen. In Turnhout verzeilt een groter deel van mensen met een migratieachtergrond in de armoede. In Belgische gezinnen tellen we 10 procent kinderen die in kansarmoede worden geboren, in migrantengezinnen is dat 30 procent.

In Turnhout wordt de helft van de kinderen geboren in een gezin dat het Nederlands niet als voertaal heeft. Het is dan ook alle hens aan dek. Onze stad heeft al een kinderarmoedeplan, we hebben buurtspeelplaatsen voor peuters en bij alle geboortes is er contact met de stad. We willen ook het aantal sociale woningen optrekken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER