© AFP

© PhotoNews

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Anne hielp haar man zes jaar lang zijn eigen dood te faken: “Zelfs onze zonen geloofden het”

In 2002 stierf John Darwin. Verdronken in de Noordzee. Dat was althans wat hij en zijn vrouw Anne Darwin iedereen lieten geloven. In werkelijkheid hadden ze de hele dood in scène gezet om de verzekeringen op te lichten. Zes jaar lang hielden ze hun verhaaltje vol, tot hun duivelse complot in 2008 aan het licht kwam.

nadb

John Darwin liet uitschijnen dat hij verdronken was in zijn rode kano in de Noordzee. Maar in werkelijkheid had hij de kano gewoon de zee ingeduwd. Nadat zijn vrouw Anne Darwin hem naar een station in Durham (Engeland) had gebracht, ging ze hem als vermist opgeven bij de politie.

Er werd een grootschalige zoekactie op touw gezet, waarbij enkel het vaartuig werd teruggevonden. Anne kreeg meer dan 800.000 euro van de verzekeringen. Met dat geld zouden de twee hun schulden afbetalen en later een nieuw leven beginnen in Panama.

Na een tijdje keerde John terug naar huis in Hartlepool, waar hij in een geheime kamer introk. Via een tunnel kon het koppel elkaar blijven zien. “We hielden het verborgen voor iedereen, zelfs voor onze zonen. Maar het zat de hele tijd in mijn gedachten”, zegt Anne Darwin.

© Photo News

Fraude

Jarenlang hield het duo het verhaal hardnekkig vol. Anne ging zelfs naar het strand waar John “verdween” en gooide er samen met haar twee kinderen een bloemenkrans in zee.

Maar in 2008 kwam hun duivels complot aan het licht. Zowel John als Anne werden veroordeeld voor fraude en vlogen de gevangenis in.

Na haar vrijlating rakelde Anne de band met haar twee kinderen opnieuw op, met John heeft ze niks meer te maken. Om haar “daad van zinsverbijstering” uit de doeken te doen, heeft ze nu het boek ‘Out of my depth’ uitgebracht. Daarin noemt ze liegen tegen haar twee zonen “de wreedste misleiding ooit”.

“Zoals de wereld nu weet, hebben mijn man en ik de wreedst mogelijke misleiding op touw gezet voor degenen van wie we hielden. We deden alsof hij verdronken was zodat we geld zouden krijgen van de verzekeringen om onze schulden af te betalen. Hoe kan een moeder ooit zo laag vallen? Die vraag stel ik mezelf dagelijks”, zegt Anne. “God mag weten wat mijn zonen van mij gedacht zouden hebben als ze geweten hadden dat hun vader nog leefde en zelfs in ons huis was. Ik leef elke dag met dat schaamtegevoel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER