Nu ook politiebeelden van moment waarop zwarte man wordt doodgeschoten

De autoriteiten hebben de video vrijgeven van het moment waarop de Afro-Amerikaanse man Keith Lamont Scott werd doodgeschoten door een politieagent in Charlotte, North Carolina. Dat heeft politiechef van Charlotte Kerr Putney gezegd. De dood van Scott op dinsdag leidde tot hevige protesten in Charlotte tegen het geweld door politieagenten. De manifestanten eisen onder meer dat de video wordt vrijgegeven.

wver, belga

Putney verklaarde zaterdag dat hij de opnames van de bodycam van een agent en van de dashcam van een politievoertuig zal vrijgeven, na vier nachten van protesten in Charlotte na de dood van Scott.

Volgens de politiechef was er een “overtuigende reden” voor de agenten om over te gaan tot de interventie, aangezien er “wetten werden geschonden” en Scott “zeker en vast in het bezit was van een pistool”, dat niet te zien is in de filmpjes die zijn vrijgegeven. Hij verklaarde ook dat de beelden die worden vrijgegeven de versie van de feiten ondersteunen die hij van in het begin gaf, aldus persagentschap Associated Press. De politiechef verklaarde nog dat de agenten waren opgeroepen voor een andere zaak, toen ze marihuana en een wapen in Scotts wagen zagen. Scott zou daarop bevelen van de politie hebben genegeerd om zijn wapen te laten vallen.

© REUTERS

Putney had eerder verklaard dat de beelden niet zouden vrijgegeven worden omdat ze bewijs zijn in het onderzoek, maar de manifestanten in de straten van Charlotte eisten dat dat wel zou gebeuren. Vrijdag publiceerde de familie al beelden vanop de gsm van de vrouw van Scott, waarin ze de politie smeekt om haar man niet neer te schieten omdat hij niet gewapend was.

Het is nog steeds niet duidelijk of de man nu wel of niet gewapend was. De politie claimt dat Scott een wapen vasthad, maar volgens de familie “is het onmogelijk uit de video’s te achterhalen wat, als er al iets was, Scott in de handen had. Toen hij werd neergeschoten, had hij zijn handen langs zijn lichaam en was hij traag achteruit aan het stappen”. Er zijn getuigen die zeggen dat hij een boek bijhad, andere getuigen zeggen dat hij niets bijhad.

Vrouw filmt hoe politie haar man doodschiet, ondanks haar herhaaldelijke smeekbedes

“Schiet niet op hem, hij heeft geen wapen. Hij heeft niets gedaan!”, horen we Rakeya Scott buiten beeld smeken tegen de politiemannen die haar echtgenoot Keith onder schot houden omdat ze denken dat hij wél gewapend is.

Opnieuw zet dodelijk politiegeweld tegen een zwarte man de VS in rep en roer. Dinsdag werd Keith Scott (43) doodgeschoten in Charlotte, in de deelstaat North Carolina, en tijdens protesten achteraf werd een tweede man het slachtoffer van een kogel.

Nu kon zender NBC onthutsende beelden bemachtigen die zijn vrouw Rakeya zelf filmde van het incident. Scott (43) was aan het wachten in zijn auto op zijn zoon die terug zou komen van school, terwijl zijn echtgenote nog even naar binnen was gegaan om in hun appartement een gsm-oplader te halen. Na amper drie minuten komt ze terug op de parking voor hun woning en begint ze te filmen wat er aan het gebeuren was, offscreen horen wat ze naar de agenten roept.

“Hij gaat jullie geen kwaad doen”

“Hij heeft geen wapen, schiet niet op hem”, horen we Rakeya verschillende keren roepen. “Hij heeft een hersenletsel en hij heeft net zijn medicijn genomen, hij gaat jullie geen kwaad doen”. “Keith, doe het niet!”, roept ze op een gegeven moment. Maar het is niet duidelijk meer of ze wil dat haar man in de auto blijft, terwijl de agenten tegen hem blijven roepen.

Maar dan klinken er enkele schoten. “Hebben jullie hem neergeschoten?”, horen we Rakeyia roepen. “Hij kan beter nog in leven zijn, want hij deed jullie niets”. Dat laatste blijft ze herhalen, zowel tegen de agenten ter plaatse als tegen de hulpdiensten die ze zelf belt. Op het einde van de video zien we hoe de agenten zich over het lichaam van haar echtgenoot buigen, terwijl ze haar gebieden op afstand te blijven.

Het is de familie Scott die vrijdag de video van iets meer dan twee minuten heeft overhandigd aan nieuwszender NBC, omdat de politie zelf weigert de beelden vrij te geven. Tot nu toe is er geen enkel bewijs dat Scott een wapen bij zich had, volgens familieleden en één getuige had hij enkel een boek bij zich. Zo laat Gabe Gutierrez, de advocaat van de familie weten aan NBC.

Het hersenletsel waar zijn vrouw in de video naar verwijst, zou Scott hebben opgelopen na een motorongeluk in 20015.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER