© Gil Plaquet

Eerste dag van werken R6 en al meteen lange files

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een fly-over zijn woensdag begonnen op het kruispunt van de R6 met de Liersesteenweg in Mechelen. Wie vanaf nu richting stad wil, wordt omgeleid via de Antwerpsesteenweg. Met files tot gevolg.

Theo Derkinderen

Voor de eigenlijke bouw van de fly-over kan beginnen, moesten de nutsmaatschappijen aan de slag. “Zij zijn woensdagochtend begonnen met het vernieuwen en het verplaatsen van de leidingen die in mantelbuizen onder de grond lopen. Een klus die voor het begin van de bouwwerken moest uitgevoerd worden”, vertelt Gilles Van ­Goethem van het Agentschap Wegen en Verkeer.

“Door die voorbereidende werkzaamheden moesten we al meteen een ingrijpende maatregel treffen op de Liersesteenweg. De drukke steenweg kan alleen nog gebruikt worden door het verkeer dat staduitwaarts moet. Verkeer dat vanuit Duffel of Sint-Katelijne-Waver komt, kan via de R6 naar het kruispunt met de Antwerpsesteenweg rijden en via die straat richting Mechelen-stad rijden.”

Lichten anders afstellen

De maatregel zorgde gisteren al meteen voor grote verkeershinder in de buurt. Vooral de afslagstrook op de R6 richting Antwerpsesteenweg was helemaal verzadigd. “Daardoor was het ook aanschuiven op de linkerrijstrook van de R6, met vertraagd verkeer tot gevolg op alle rijstroken”, reageert politiewoordvoerder Dirk Van De Sande.

Het Agentschap Wegen en Verkeer evalueert de verkeerssituatie de komende dagen. “Als de problemen blijven aanhouden, kunnen de lichten op het kruispunt met de Antwerpsesteenweg bijvoorbeeld anders worden afgesteld zodat het langer groen blijft voor het verkeer dat stadinwaarts moet. De omleidingsroute wijzigen is geen optie”, klinkt het nog.

De werkzaamheden van de nutsmaatschappijen duren nog enkele weken. Er wordt ook begonnen met het kappen van bomen, het afbreken van huizen en er wordt werk gemaakt van het archeologisch onderzoek.

“Tegen maandag 11 september kan dan begonnen worden met de aanleg van de op- en afritten voor de fly-over. Die werkzaamheden vinden vooral in de berm plaats. Wellicht eind dit jaar kan dan de eigenlijke bouw van de fly-over beginnen.”

Wellicht vanaf half november kan het verkeer weer in de twee richtingen gebruikmaken van de Liersesteenweg. In oktober wordt de straat gedurende een week in beide richtingen afgesloten omdat er een koker naar de Otterbeek moet worden aangelegd.

Normaal gezien moet de fly-over klaar zijn tegen eind volgend jaar. Dan opent ook het nieuwe ziekenhuis. In een volgend stadium volgt dan de heraanleg van het kruispunt van de R6 met Antwerpsesteenweg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER