Poppenspelers in de cel voor “verheerlijking van terrorisme”

© AFP

De arrestatie van twee handpoppenspelers op verdenking van het verheerlijken van terrorisme zorgt in Spanje voor heel wat commotie. De acteursvereniging Unión de Actores eiste dinsdag de onmiddellijke vrijlating van beide mannen.

wver

Op een carnavalsfeest op een plein in Madrid droeg een van hun poppen vrijdag een plakkaat met het opschrift “Gora Alka-ETA”. Dat werd door de autoriteiten als een verheerlijking van de Baskische separatistische groep ETA geïnterpreteerd.

Het Baskische “Gora Eta” betekent “lange leve de ETA”, terwijl “Alka” een afkorting zou zijn van Al Qaida. De poppenspelers, die hun artistieke vrijheid inroepen, werden op het plein opgepakt en door een onderzoeksrechter aangehouden.

Conservatieve stemmen verdedigen de aanhouding meestal, maar media als de krant El País alsook politici bekritiseren de maatregel. Een petitie op Facebook voor de vrijlating van de twee was dinsdag al door ruim 18.000 mensen onderschreven.

De leider van de linkse protestpartij Podemos, Pablo Iglesias, noemde het “ongehoord” dat de poppenspelers al verscheidene nachten achter de tralies hadden moeten doorbrengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen