Direct naar artikelinhoud
Crisis Qatar

Ultimatum drijft Qatar in handen Iran

Een vliegtuig van Qatar Airways.Beeld REUTERS

De Verenigde Staten proberen alsnog te bemiddelen tussen Qatar en de Saudische coalitie. Zonder vergelijk na afloop van het ultimatum op zaterdag zal de invloed van Iran in Qatar vergroten, waardoor de VS op termijn een strategische luchtmachtbasis kunnen verliezen.

In aanloop naar het verstrijken van het ultimatum van de Saudische coalitie, zaterdag, probeert VS-buitenlandminister Rex Tillerson beide partijen nog rond de tafel krijgen. Maar zolang de economische blokkade van kracht blijft, is Qatar niet van plan om in te gaan op de eisen van de Saudi's, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein – waaronder het stoppen van steun aan islamistische militanten zoals Hamas en de Moslimbroeders; het inperken van Qatars banden met Iran, en het sluiten van nieuwszender Al Jazeera.

De VS heeft goede banden met de Saudi's maar ook een strategische luchtmachtbasis in Qatar, en wil daarom zo snel mogelijk een vergelijk.

Tillerson erkende dat gesprekken moeilijk worden maar drong aan op realisme. “We denken dat onze bondgenoten en partners sterker zijn als ze samenwerken om een doel te bereiken waarover we het allemaal eens zijn: het stoppen van terreur en tegengaan van extremisme.”

De Iraanse president Hassan Rohani heeft tegen de emir van Qatar gezegd dat Teheran aan de zijde staat van zijn volk en regering

Als de gesprekken mislukken, zal de Saudische coalitie haar economische sancties komend weekend nog intensifiëren. Maar vooral Iran zou daar van profiteren. De Iraanse president Hassan Rohani heeft zondag tijdens een telefoongesprek met de emir van Qatar gezegd dat Teheran aan de zijde staat van zijn volk en regering. Nu al stuurt Iran elke dag 1.100 ton fruit en groenten naar Qatar.

Rohani zei de Qatarese economie vooruit te willen helpen en private samenwerkingen op te zetten tussen de landen. Het grondgebied en luchtruim van Iran blijven ook open voor Qatar.

In de VS heerst grote bezorgdheid dat Iran aan Qatar een prijs zal vragen voor zijn steun: de sluiting van de luchtmachtbasis van Al Udeid, waar nu 10.000 VS-militairen zijn gelegerd. De strategische basis wordt gebruikt voor VS-bombardementen op IS in Syrië en Noord-Irak, gebieden waar ook Iran zijn invloedssfeer wil uitbreiden.