Tommelein wil Turteltaks decimeren: bekijk live het debat

© belga

10 euro extra. Meer zou het Turteltaks-alternatief van minister Bart Tommelein (Open VLD) niet mogen kosten. Dat zegt hij zelf althans.

Peter De Lobel, mg

Niet alleen SP.A gaf een voorzet voor het debat over de afgeschafte Turteltaks vandaag in het Vlaams parlement. Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) komt met een plan. In Het Laatste Nieuws stelt hij voor om de groenestroomquota die de producenten moeten halen op te trekken.

Financiering

In het Vlaams Parlement zei minister Tommelein dat de energiedoelstellingen van 2020 behaald zullen worden. 'We gaan verder met de energieomslag, het niet halen is geen optie.' Tommelein vult aan dat de financiering wel moet klopppen. 'We willen geen nieuwe schuldenberg opbouwen. De uitgaven die we doen voor hernieuwbare energie moeten gedekt zijn door financiering.'

Tommelein maakt zich sterk dat hij na de vakantie een concreet voorstel zal hebben voor de regering 'die aan alle opmerkingen en vragen zal beantwoorden'.

Uit Tommeleins eigen berekeningen moet blijken dat ‘we de schuldenberg die de socialisten ons nalieten, onder controle hebben’. Doordat de quota voor groene stroom werden aangepast, zijn volgens Tommelein de jongste maanden massaal groenestroomcertificaten opgekocht door de producenten. ‘Zo veel dat het doorrekenen van de schuld in de distributietarieven en de opbrengsten van de energieheffing in 2016 en 2017, volstaan om die schuld de komende jaren af te betalen’, zegt hij in de krant. Precieze cijfers geeft hij echter nog niet.

10 euro per jaar

Behalve de schuldenberg van 2 miljard euro, die de Vlaamse regering met de gewraakte Turteltaks wilde wegwerken, is er ook geld nodig voor de toekomstige engagementen. Volgens de liberaal zijn die al van 1,6 miljard naar 1,2 miljard verkleind door de biomassacentrale van Langerlo te schrappen. ‘De rest kan opgevangen worden door de groenestroomquota die producenten moeten halen terug naar het niveau van 2016 te brengen, zodat de markt van de groenestroomcertificaten verder aanzwengelt. Op de energiefactuur zal dit een zeer beperkte impact hebben. Nu betaalt een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuur 88,90 euro groenestroombijdrage per jaar. Daar zou dan hooguit 10 euro bijkomen - al kan het ook minder zijn. Het voordeel aan deze manier van werken, is dat het je verbruik volgt. Investeer je dus in betere isolatie of in zonnepanelen, dan vermindert ook je bijdrage.’

Na de vernietiging van de Turteltaks door het Grondwettelijk Hof, vorige week, moet de regering met een alternatief komen. In het Vlaams parlement wordt daarover vanaf 10 uur gedebatteerd. SP.A wil zich engageren om tijdens de ­zomermaanden met de andere partijen aan tafel te gaan zitten en alle mogelijke scenario’s door te lichten. De bedoeling is om tegen september een oplossing uit te werken die een breed draagvlak heeft en waarvoor ook in de volgende Vlaamse regeringen steun is, ook al hebben die een andere samenstelling: een ‘pax energetica’. Of de meerderheid bereid is die vredespijp te roken, is nog onduidelijk.