Direct naar artikelinhoud

AZ bevestigt: Marco van Basten wordt nieuwe trainer

Marco van Basten is de komende twee jaar trainer van AZ. Dat heeft de Alkmaarse eredivisionist vandaag op de website bevestigd. Club en trainer hebben een mondeling akkoord bereikt, de komende dagen worden de laatste formaliteiten afgerond. Van Basten, nu nog trainer van sc Heerenveen, volgt Dick Advocaat op die eerder al aangaf na dit seizoen te vertrekken uit Alkmaar.

Heerenveen-coach Marco van Basten.Beeld epa

Oud-international Van Basten voetbalde voor Ajax en AC Milan, maar moest wegens een enkelblessure zijn loopbaan vroegtijdig beëindigen. Als trainer begon hij in 2004 meteen als bondscoach. Daarna trainde Van Basten Ajax en vanaf 2012 Heerenveen.

Met de huidige trainer van SC Heerenveen is de derde oud-bondscoach van Oranje vastgelegd door de Club uit Alkmaar. Eerder werkten Louis van Gaal en Dick Advocaat (twee keer) in de stad.

Pikant is dat Van Basten zijn nieuwe werkgever van Europees voetbal kan afhouden, als SC Heerenveen in de play-offs uitkomt tegen AZ. De clubs staan op de zesde en zevende plek van de eredivisie en zouden daarmee inderdaad tegen elkaar moeten spelen in de eerste ronde. Mochten ze elkaar mis lopen, dan kunnen de clubs elkaar alsnog treffen als ze de eerste barrage overleven.