© pn

© Belga

© EPA

© PN

1 / 4
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail:

OVERZICHT. Mignolet krijgt serieuze pandoering, Newcastle redt zich

Liverpool en Simon Mignolet hebben een serieuze scheve schaats gereden op de laatste speeldag in de Premier League. Bij Stoke City verloor het met 6-1 (!). Van de Belgen kon enkel Tottenham winnen, bij Everton werd het 0-1. Real Madrid sloot de Primera Division af met een 7-3 zege op Getafe. Cristiano Ronaldo scoorde al voor rust een hattrick en kroont zich daarmee tot topschutter in de Primera Division met 48 goals. Vijf meer dan Messi. In de Ligue 1 leidde Yannick Ferreira Carrasco Monaco met een goal naar plek drie en de Champions League.

Premier League: Liverpool krijgt pandoering, Newcastle redt zich

De beslissing is gevallen in de Premier League: Hull City, en dus niet Newcastle, zakt naar de Championship. Hull speelde 0-0 gelijk tegen Manchester United, maar door de 2-0 winst van Newcastle tegen West Ham blijft Hull op de achtiende plaats. Bij Manchester United mocht Marouane Fellaini invallen na een uur spelen, de middenvelder pakte een kwartier na zijn invalbeurt een rode kaart (VIDEO). Ook Adnan Januzaj begon op de bank, maar verving al na 23 minuten de geblesseerde Di Maria.

Liverpool sluit het seizoen af op een serieuze valse noot. Met Simon Mignolet in de basis ging het zomaar even 6-1 onderuit op het veld van Stoke City. Aan de rust stond het zelfs al 5-0, na goals van Diouf (2x), Walters, Adam en N'Zonzi. Steven Gerrard lukte, in zijn allerlaatste wedstrijd voor Liverpool, nog de eerredder in de 70e minuut, maar Peter Crouch (nota bene ex-Liverpool) zette de 6-1 eindstand op het bord. Mignolet speelt volgend jaar wél Europees (Europa League), want Southampton verloor tegen Manchester City.

Romelu Lukaku en Kevin Mirallas startten in de basis bij Everton voor de match tegen Tottenham. Bij de bezoekers ook drie Belgen (Jan Vertonghen, Nacer Chadli en Moussa Dembélé), wat meteen een unicum was. Tottenham won de wedstrijd, dankzij een doelpunt van Harry Kane. Mirallas werd een kwartier voor tijd gewisseld bij de thuisploeg, bij de Spurs maakte enkel Vertonghen de tijd vol.

Vincent Kompany viel in bij Manchester City na 79 minuten. City won met 2-0 tegen Southampton, waar Toby Alderweireld 90 minuten speelde. Southampton grijpt zo naast een Europees ticket. Chelsea, met Eden Hazard in de basis, won met 3-1 tegen Sunderland, Thibaut Courtois bleef op de bank. Petr Cech speelde namelijk zijn (mogelijk) laatste wedstrijd voor Chelsea.

Aston Villa sluit het seizoen af op een zeventiende plaats, drie punten boven de degradatieplaatsen. Het was dit jaar bijzonder nipt voor de ploeg voor Christian Benteke, dat op deze laatste speeldag nog met 0-1 verloor tegen Burnley. Ritchie De Laet rondde het seizoen met Leicester af met een klinkende zege tegen QPR: 5-1 werd het daar. De Laet verving in de tweede helft Wasilewski.

Bekijk hier de uitslagen en de eindstand in de Premier League!

Eredivisie: Geen Europees voetbal voor Feyenoord

Feyenoord beleeft een seizoenseinde in pikzwarte mineur. De Rotterdammers lieten een rechtstreeks ticket voor de Europa League op de laatste speeldag nog uit handen glippen, en ook in de play-offs liep het verkeerd. Tegen Heerenveen speelde het 2-2 gelijk na verlengingen. Heerenveen won de eerste wedstrijd echter met 1-0, waardoor het naar de finale mag tegen Vitesse. Dat versloeg PEC Zwolle over twee wedstrijden met 1-2 en 1-1. Heerenveen en Vitesse maken dus onder elkaar uit wie het laatste Europese ticket pakt.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Eredivisie!

Ligue 1: Monaco wordt derde, Batshuayi wint van Gillet

Monaco moest op de slotspeeldag van de Ligue 1 zowel Marseille als Saint-Etienne nog vrezen in de strijd om de derde plek. De club uit het Prinsendom deed echter wat het moest doen: winnen op het veld van Lorient. Yannick Ferreira Carrasco scoorde al vroeg in de wedstrijd het enige doelpunt en zorgde zo voor de 0-1 zege. Daardoor eindigt Monaco met 71 punten op een derde plaats, welke recht geeft op de derde voorronde van de Champions League.

Marseille won met 3-0 van Bastia, maar strandt op plaats vier. Op twee punten van Monaco. Voor l'OM scoorden Dimitri Payet, Alexander Djiku en Lucas Ocampos. Michy Batshuayi viel in de 69e minuut in. Bij Bastia speelde Guillaume Gillet de hele match. Bastia eindigt op een twaalfde plaats. Marseille moet zo dus naar de Europa League, samen met nummer vijf Saint-Etienne. Lille eindigt de competitie als achtste na een 1-4 zege bij Metz. Divock Origi speelde de volledige wedstrijd maar kon niet scoren in zijn laatste wedstrijd vooraleer richting Liverpool te trekken.

De Ligue 1 besliste verder om vanaf volgend seizoen nog maar twee zakkers en twee stijgers te hebben. Tot dit seizoen waren dat er drie.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Ligue 1!

Bundesliga: Nog geen Europees Dortmund, Hamburg in nauwe schoentjes

Voor de laatste wedstrijd van Jurgen Klopp aan het roer van Dortmund werden alle registers opengetrokken. ‘Die Gelbe Wand’ zette de Duitse trainer in de bloemen voor zijn werk bij Dortmund. De wedstrijd tegen Werder Bremen (met Koen Casteels tussen de palen) werd gewonnen, met 3-2, maar toch speelt Dortmund geen Europees volgend seizoen. Augsburg won namelijk ook, met 1-3 op het veld van Mönchengladbach.

Dortmund eindigt zo op een zevende plaats. Na een teleurstellend seizoen maakte Dortmund alsnog aanspraak op Europees voetbal, maar daarvoor moest Augsburg verliezen tegen Gladbach. Thorgan Hazard viel bij de thuisploeg zes minuten voor tijd in, maar kon het verlies niet meer voorkomen. Gladbach speelde een halfuur met tien na een rode kaart voor Nordveit. Als Dortmund de Duitse beker wint, kan het langs die weg wel nog naar de Europa League.

Kevin De Bruyne bleef met Wolfsburg steken op een 2-2 gelijkspel tegen Köln. Aan de rust stonden Die Wölfe nochtans 1-2 voor, maar na een own goal van Knoche eindigde de wedstrijd op een gelijke stand. Wolfsburg eindigt op plaats twee en houdt Gladbach drie punten achter zich.

Hamburg won, met 2-0 tegen Schalke, maar door de resultaten op de andere velden eindigt Hamburg op een zestiende plaats. Dat betekent dat de club uit Noord-Duitsland voor het tweede jaar op rij moet spelen tegen de nummer 3 uit de Duitse tweede klasse.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Bundesliga!

Serie A: Champions League ver weg voor Mertens

Juve, dat op 6 juni ook nog de finale van de Champions League speelt tegen FC Barcelona en dus dit seizoen de treble kan pakken, kwam al snel voor via Pereyra (13.). Napoli kwam na de pauze langszij via Lopez (50.), die een gemiste elfmeter van Insigne toch voorbij Buffon kreeg. Een puntendeling leek in de maak, maar een kwartier voor affluiten bracht Sturaro de Oude Dame toch 2-1 voor. Pepe zette diep in de blessuretijd met een strafschop de 3-1 eindstand op het scorebord in Turijn. De bal was op de stip gegaan na een kopstoot van Britos aan Morata. De Napoli-verdediger kreeg daarvoor meteen rood van scheidsrechter Luca Banti. Dries Mertens speelde de hele wedstrijd voor Napoli.

In de stand is Napoli met 63 punten uit 37 wedstrijden vierde, op drie punten van de derde plaats van Lazio (66), dat nog een wedstrijd minder heeft. Maandag spelen zij de Romeinse derby tegen AS Roma, momenteel tweede met 67 punten. Als Lazio minstens een punt pakt, zijn ze zeker van de derde plaats en het bijbehorende Champions League-ticket. Als Lazio verliest, heeft Napoli nog een kans op CL-deelname, omdat in de Serie A bij een gelijk aantal punten de onderlinge duels doorslaggevend zijn. Op de slotspeeldag krijgt Napoli immers Lazio over de vloer in het San Paolostadion. In de heenwedstrijd in het Olimpicostadion wonnen de Napolitanen medio januari met 0-1. Gonzalo Higuain scoorde toen het enige doelpunt, na een assist van Mertens.

Paul-José Mpoku won met Cagliari tegen het Cesena van Gabi Mudingayi. Mpoku begon in de basis bij Cagliari en werd twee minuten voor tijd naar de kant gehaald. Hij zag vanop de bank toe hoe Cop in de toegevoegde tijd de 0-1 scoorde. Mudingayi bleef een hele wedstrijd op de bank zitten.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Serie A!

Primera Division: Vermaelen debuteert, Ronaldo is topschutter

FC Barcelona heeft het seizoen in de Primera Division afgesloten met een 2-2 gelijkspel tegen Deportivo La Coruna. De Catalanen kwamen 2-0 voor maar gaven de zege uiteindelijk nog uit handen. Geen droomafscheid dus voor Xavi Hernandez, die de club verlaat voor een avontuur in Qatar. Thomas Vermaelen maakte zijn debuut en kreeg, net als Xavi, een staande ovatie bij zijn wissel. Lees meer.

Valencia sleepte een 2-3 zege uit de brand bij Almeria en eindigt de competitie als vierde. Daardoor mag het naar de voorrondes van de Champions League. Dat deed het ten koste van Sevilla. Dat won met 2-3 van Malaga maar komt één punt tekort. Onderin zakken naast Cordoba ook Almeria en Eibar.

Real Madrid sloot de competitie af met een fraai slotstuk. Getafe werd met 7-3 aan de kant gezet in Bernabeu. Cristiano Ronaldo scoorde al voor rust een hattrick en kroont zich daarmee tot topschutter in de Primera Division met 48 goals. Vijf meer dan Messi. Ook Javier Hernandez, James Rodriguez, Jesé en Marcelo scoorden voor Real, dat tweede eindigt met liefst 92 punten en 118 goals.

Martin Odegaard schreef zaterdag geschiedenis. Het Noorse toptalent werd de jongste debutant ooit bij Real toen hij na een klein uur Ronaldo kwam vervangen. Odegaard is zestien jaar, vijf maanden en zes dagen 'oud'. Hij verbeterde daarmee het oude record van Alberto Rivera Pizarro. De Spanjaard was in 1995 17 jaar en 11 dagen oud toen hij inviel en scoorde tegen Celta de Vigo.

Bekijk hier de uitslagen en de stand in de Primera Division!

Russische Premier Liga: Witsel wint, Lombaerts op de bank

Zenit Sint-Petersburg heeft zaterdag op de 29e en voorlaatste speeldag in de Russische voetbalcompetitie met 1-0 verloren op het veld van Amkar Perm. Axel Witsel speelde 90 minuten bij de bezoekers, die vorig weekend de titel veroverden. Nicolas Lombaerts bleef op de bank.

Aleksandr Kolomeytsev scoorde zeven minuten voor de pauze de enige goal. Zenit blijft in het klassement steken op 64 punten, 8 meer dan eerste achtervolgers CSKA Moskou en FC Krasnodar. Amkar Perm is elfde met 31 punten.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Russische Premier Liga!

Icoon Didier Drogba verlaat Chelsea opnieuw

© AP

Didier Drogba speelt volgend seizoen niet meer in het shirt van Chelsea. Dat maakte de 37-jarige Ivoriaan zondag bekend op de website van de landskampioen in de Engelse Premier League. Zijn contract liep nog tot het einde van het seizoen, maar wordt niet verlengd.

'Ik wil nog minstens een seizoen spelen, maar als ik vaker wil spelen moet ik naar een andere club gaan', kondigt Drogba zijn vertrek aan. 'Alle supporters weten dat ik van Chelsea hou. Ik hoop hier in de toekomst terug te komen in een andere rol.'

De Ivoriaanse spits leidde tussen 2004 en 2012 de aanval van ‘The Blues’. Tijdens zijn acht jaar bij Chelsea werd Drogba drie keer landskampioen (2005, 2006, 2010) en won hij vier keer de FA Cup (2007, 2009, 2010, 2012) en twee keer de League Cup (2005, 2007). In 2012 bezorgde hij de Londense club de eindzege in de Champions League.

Nadien koos Drogba voor een avontuur in China bij Shanghai Shenhua. Zes maanden later verliet hij de Chinese club en tekende hij een lucratief contract bij het Turkse Galatasaray. In de zomer van 2014 maakte ‘Tito’ transfervrij de overstap naar Chelsea, waar hij herenigd werd met zijn oude club en met José Mourinho, die hem in 2004 naar de Londense club had gehaald.

Vandaag/zondag neemt Didier Drogba op de slotspeeldag van de Engelse competitie opnieuw afscheid van Stamford Bridge. Chelsea, dat zich mede dankzij de vier doelpunten van Drogba al verzekerde van de titel, ontvangt Sunderland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal