"Nog nooit zo veel vluchtelingen via Middellandse Zee naar Italië"

De vluchtelingencrisis is nog lang niet bezworen. Daarvoor waarschuwt Fabrice Leggeri, de topman van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, in enkele Duitse kranten. Vanuit West-Afrika zouden dit jaar alleen al zo'n 300.000 vluchtelingen Europa proberen te bereiken via de Maghreblanden. En Egypte wordt stilaan ook een belangrijk vertrekpunt.

Met het akkoord tussen de Europese Unie en Turkije is de illegale vluchtelingenstroom richting Griekenland - als poort tot Europa - een halt toegeroepen. Maar sindsdien wagen meer asielzoekers dan ooit zich aan de veel gevaarlijkere oversteek via de centrale route over de Middellandse Zee, tussen Libië en Italië.

"Dit jaar zijn via die route al meer illegale oversteken gebeurd dan via alle andere illegale vluchtroutes naar de EU samen. Vanuit Libië komen 13 tot 14 keer meer vluchtelingen naar Italië dan migranten uit Turkije naar Griekenland", bevestigt Leggeri de vrees die critici van het akkoord met Turkije eerder al uitten. "Nog nooit gebruikten zoveel mensen de centrale route over de Middellandse Zee."

300.000

Het gaat dan vooral over mensen uit West-Afrika en uit de Hoorn van Afrika. Ze ontvluchten er vervolging, brutale dictatuur of de economische uitzichtloosheid, weet de Frontex-topman. "Indien de migratiestroom vanuit West-Afrika richting Libië op hetzelfde niveau blijft, moeten we rekening houden met 300.000 mensen die dit jaar vanuit West-Afrika naar de noordelijke Maghreblanden vluchten, om daarna verder naar Europa te reizen."

Libië was al eerder een belangrijk vertrekpunt voor migranten, omdat de situatie in het land al jaren instabiel is. Maar ook Egypte begint nu om diezelfde reden een afreisland te worden, waarschuwt Leggeri. "Frontex ziet daar een nieuwe hotspot. Dit jaar zijn daar al 1.000 smokkelboten vertrokken richting Italië. Bovendien is die route bijzonder gevaarlijk, want de overtocht duurt meer dan 10 dagen en er zijn weinig schepen in de buurt om eventuele zinkende boten te hulp te schieten."

"Nood aan legale routes"

Leggeri roept de Europese Commissie nogmaals op om vluchtelingen uit crisisgebieden meer mogelijkheden te bieden om op een legale manier naar de Europese Unie te reizen.

Hij doet dat "niet alleen voor de bescherming van de migranten, maar ook om te vermijden dat terroristen en criminelen" de EU binnenkomen.

De Frontex-chef denkt als oplossing bijvoorbeeld aan "bijzondere humanitaire vluchten vanuit de vluchtelingenkampen in Libanon, Turkije of Jordanië" richting EU.

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de sluiting van de zogenoemde Balkanroute niets te maken met de Italiëroute en zullen humanitaire luchtbruggen de toestroom van vluchtelingen niet verminderen. 

Meest gelezen