Sjoemelsoftware kost VW 15 miljard dollar, alleen al in de VS

Bijna 500.000 eigenaars van een VW met sjoemelsoftware in de VS krijgen een schadevergoeding. Volkswagen trekt daarvoor meer dan 15 miljard dollar uit.

Dat VW over de brug zou (moeten) komen, was verwacht. Maar in plaats van de voorspelde tien miljard, trekt Volkswagen 15 miljard uit om de eigenaars van een wagen met sjoemelsoftware te vergoeden. Een kleine drie miljard dollar gaat op aan een boete aan de Amerikaanse overheid, 2 miljard dollar gaat naar investeringen in technologie voor minder uitstoot, en 400 miljoen dollar gaat naar verschillende Amerikaanse staten. De rest is voor de gebruikers.

Die krijgen de mogelijkheid om hun wagen terug te verkopen aan VW tegen de catalogusprijs van vóór het schandaal. Bovendien kunnen ze een compensatie van 5.100 tot 10.000 dollar in cash krijgen. En wie toch zijn auto wil houden, kan die laten aanpassen aan de correcte milieunormen in de VS, al zal dat de prestaties van de wagen aantasten. Ook wie zijn auto verkocht nadàt het schandaal was uitgebroken, kan compensatie krijgen, maar minder. 

Deze regeling is de grootste class action ooit in de VS, die de 2 miljard die Toyota ooit betaalde in een zaak van defecte gaspedalen veruit overstijgt. Toch zou dit nog maar het topje van de ijsberg kunnen zijn: in de hele wereld rijden/reden 11 miljoen wagens met sjoemelsoftware rond, vooral in Europa.

Meest gelezen