Penseeltekening Rubens erkend als Vlaams topstuk

De penseeltekening van Pieter Paul Rubens die maandag geveild wordt, is erkend als Vlaams topstuk. Dat schrijft De Standaard. De tekening van begin 17e eeuw wordt gezien als "zeldzaam en onmisbaar" Vlaams erfgoed.

Concreet betekent dit dat de studie van een Arabische ruiter ons land niet meer mag verlaten zonder toelating van de Vlaamse overheid. Het werk gaat maandag onder de hamer bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen en is geschat op een prijs tussen 300.000 en 500.000 euro.

Het Topstukkendecreet geeft de toekomstige eigenaar wel uitwijkmogelijkheden. Wanneer de Vlaamse overheid de nieuwe eigenaar geen toelating geeft om het werk mee te nemen naar het buitenland, kan hij of zij eisen dat de overheid de tekening van hem koopt tegen de huidige marktwaarde. Kan de Vlaamse overheid dat niet, dan mag de eigenaar de tekening alsnog meenemen.

"Er zijn al zeker twee buitenlandse verzamelaars die gedegen interesse vertonen", zegt Peter Bernaerts in de krant. "Eigenlijk is de tekening dus al verkocht. De twee potentiële kopers zijn ook op de hoogte van het feit dat de Rubens een topstuk is en wat de regeling inhoudt. In het ideale geval komt het werk terecht in een Antwerps museum, waar het grote publiek het kan bekijken."

Meest gelezen