© ecopra

CafFungi gaat in zee met Le Pain Quotidien

De Antwerpse oesterzwammenkwekerij CafFungi gaat in zee met Le Pain Quotidien. Het is een serieuze duw in de rug voor het ecologisch bedrijfje dat gebruikmaakt van koffiedik om zijn zwammen te kweken.

evw

“Het is de eerste keer dat we met zo'n groot bedrijf in zee gaan”, zegt oprichter Ahad Eshghzey. “Er is nog wel een aantal kandidaten, maar wij onderzoeken eerst grondig of ze dezelfde filosofie delen als wij. Bij Le Pain Quotidien is dat wel degelijk het geval.”

Het Antwerpse CafFungi kweekt sinds een goed jaar oesterzwammen in de kelders van het Koninklijk Atheneum op de Rooseveltplaats. Het urban farmingbedrijfje doet dat op koffiedik dat het aangeleverd krijgt van omliggende koffiehuizen. Op die manier doet het aan circulaire economie waarbij grondstoffen niet op de afvalberg terechtkomen maar hergebruikt worden. “Dat een bedrijf als Le Pain Quotidien gelooft in ons, toont aan dat ecologie en economie wel degelijk kunnen samengaan.”

200 kilo per week

Le Pain Quotidien levert wekelijks zo'n 150 kilogram koffiedik afkomstig van haar verschillende vestigingen aan CafFungi. CafFungi kweekt op zijn beurt elke week tot tweehonderd kilogram oesterzwammen voor Le Pain Quotidien. De keten verwerkt de zwammen vervolgens in een viertal gerechten. “Voor ons is het belangrijk dat er niets verloren gaat. Ons product is van het begin tot het einde goed voor mens en natuur en bovendien van uitstekende kwaliteit. Dat Le Pain Quotidien bereid is om daarvoor wat extra te betalen, stemt ons hoopvol. Uiteindelijk zijn we nog maar een goed jaar bezig”, zegt Eshghzey.

Nu CafFungi zijn zwammen op grotere schaal begint te kweken, kijkt het bedrijf uit naar extra kweeklocaties. “Voorlopig zitten we nog goed in het Atheneum, maar we hebben al gesprekken gehad met verschillende champignonkwekerijen in Nederland en België. Deze industrie heeft het moeilijk en bijgevolg hebben heel wat kwekerijen te kampen met leegstand. We zouden dus geen eigen kwekerij uit de grond moeten stampen, maar kunnen hun infrastructuur in de toekomst benutten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER