© Kioni Papadopoulos

“Arts gaat dossier euthanasiekoppel uit Deurne begeleiden”

Op initiatief van AZ Klina zal LEIF-arts Gert Huysmans het dossier van Fred Vandemeulebroucke en Lisette Franck begeleiden. Daarmee is gelijktijdige euthanasie voor hen als koppel een stap dichterbij gekomen.

mf

Het koppel uit Deurne dat graag samen euthanasie zou willen, zal begeleiding krijgen van dokter Gert Huysmans, tevens voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Dat heeft hoofdgeneesheer Joost Baert van AZ Klina voorgesteld aan Fred Vandemeulebroucke en Lisette Franck, die afgelopen weekend in uw krant hun verhaal deden.

Voor Lisette Franck was haar eigen arts bereid om euthanasie te verlenen. Voor Fred Vandemeulebroucke, die tegelijk met zijn vrouw wil sterven, kwam de vraag voor de dokters te plots en was volgens hen niet aan alle regels voldaan. Dat was een zware teleurstelling voor het koppel.

“In de luwte”

Hoofdgeneesheer Joost Baert: “Ik had me geëngageerd om een oplossing hiervoor te zoeken. Uit mijn gesprek met meneer Vandemeulebroucke bleek dat ze het liefst thuis euthanasie willen krijgen. Daar bestaan organisaties voor, zoals Coda vzw, die ook een opname-unit heeft die onder het Klina valt. Ik heb dokter Gert Huysmans gevraagd om het dossier naar zich toe te trekken en hij is bereid om dat te doen. Voor ons is het belangrijk dat de mensen op een goede wijze geholpen worden en op een menselijke manier afscheid kunnen nemen van het leven.”

Dokter Gert Huysmans bevestigt dat hij “in de luwte” gesprekken met het koppel zal voeren. “Dat moet in alle sereniteit gebeuren. De zorg om beide mensen is nu het belangrijkste.”

“Opgelucht”

Fred Vandemeulebroucke en Lisette Franck zijn zelf opgelucht met de nieuwe wending. “Hiermee komt euthanasie toch dichterbij. We zouden ook het liefst thuis samen sterven, en dat lijkt nu weer mogelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER