Direct naar artikelinhoud
Update

Dumoulin verliest leiderstrui in koninginnenrit Vuelta

Tom Dumoulin is woensdag in de zwaarste etappe van de Ronde van Spanje de rode leiderstrui kwijtgeraakt. De Nederlandse renner van Giant-Alpecin hield in de elfde etappe, met zes lange beklimmingen in het parcours, bijzonder lang stand en capituleerde pas op 2 kilometer voor de aankomst op de Cortals d'Encamp in Andorra. De Spanjaard Mikel Landa won de rit. De Italiaan Fabio Aru eindigde als tweede en nam de leiderstrui over van Dumoulin.

Dumoulin verliest leiderstrui in koninginnenrit Vuelta
Beeld afp

De Limburger verbaasde de klassementsrenners door op alle bergen bij te blijven. Even haakte hij af in de afdaling van de Collada de la Gallina, toen Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde bij hem wegreden. Hij pikte in de volgende klim weer aan en reed de slotklim zijn strakke eigen tempo. Topfavorieten als Nairo Quintana en Valverde konden hem niet volgen, maar Aru en Rodriguez waren net iets te sterk.

Landa rondde zijn solo naar Cortals fraai af, Aru arriveerde op 1.22 minuten. Rodriguez werd vijfde op 1.59 en Dumoulin negende op 2.59. De Brit Chris Froome, de winnaar van de Tour de France, werd op minuten achterstand gereden en doet niet meer mee voor de eindzege.

Dumoulin is echter verre van uitgeschakeld voor het rood. Hij zakte naar de derde plaats en heeft maar dertig seconden achterstand op Aru en slechts drie tellen op Rodriguez.