Gif van Braziliaanse wesp maakt gaten in kankercellen

Het gif van een wesp uit het zuidoosten van Brazilië kan mogelijk gebruikt worden in de strijd tegen kanker. Het gif maakt gaten in de wand van kankercellen, die dan langs daar moleculen verliezen, die cruciaal zijn voor hun overleven. Gezonde cellen lijken niet aangetast te worden. Het onderzoek is nog maar in een eerste fase en er is nog veel werk nodig om uit te vinden of het gif een effectieve therapie kan worden.
Polybia is een wesp uit Brazilië (foto: Mario Palma/Sao Paulo State Univ)

Polybia paulista is een agressieve, sociale wesp die alleen voorkomt in het zuidoosten van Brazilië. Het gif van de wesp bevat een belangrijke giftige stof die MP1 genoemd wordt.

Het insect gebruikt die om prooien aan te vallen en zichzelf te verdedigen, maar onderzoekers van de staatsuniversiteit in Sao Paulo ontdekten dat de stof bij testen met muizen kankercellen vernielt.

Om te onderzoeken hoe dat in zijn werk ging, plaatsten professor Joao Ruggiero Neto en zijn collega's de cellen onder een microscoop. Ze ontdekten dat MP1 reageert met vetmoleculen die bij kankercellen op een abnormale manier over de celwand verdeeld zijn. MP1 slaat via die vetmoleculen gapende gaten in die wand, en langs daar verliest de cel moleculen die cruciaal zijn voor haar functioneren.

Bij gezonde cellen zijn de vetmoleculen verstopt in het binnenste van de cel, zodat gezond weefsel geen hinder zou mogen ondervinden van MP1.

De studie over het gif is verschenen in Biophysical Journal.

"Nieuwe klasse van kankermiddelen"

Mede-onderzoeker doctor Paul Beales van de University of Leeds zei dat kankertherapieën die de lipide componenten - de vetmoleculen - van de celwand aanvallen, een geheel nieuwe klasse van anti-kankermiddelen zouden kunnen vormen.

"Dit zou nuttig kunnen zijn bij het ontwikkelen van nieuwe combinatie-therapieën, waarbij meerdere middelen tegelijkertijd gebruikt worden om kanker te behandelen door verschillende delen van de kankercellen tegelijk aan te vallen", zo zei hij aan de BBC.

"Deze eerste fase van het onderzoek maakt dat we beter begrijpen hoe het vergif van de Braziliaanse wesp kankercellen kan doden in een laboratorium", zei doctor Aine McCarthy, de wetenschappelijke voorlichter van Cancer Research UK. "Maar hoewel de bevindingen opwindend zijn, is er nog veel meer werk nodig, zowel in het laboratorium als in klinische testen, voor we zullen weten of geneesmiddelen die hierop gebaseerd zijn, kankerpatiënten kunnen helpen."

Meest gelezen