Op reis naar Italië? Wat u moet weten, van tolvignet Zwitserland tot pootjebaden Trevifontein

Met de zomervakantie voor de deur trekken heel wat Vlamingen er binnenkort op uit in Europa. Het ideale moment om enkele praktische zaken op een rijtje te zetten. Wat moet u weten én wat moet u zeker meenemen naar uw vakantiebestemming? We geven alvast enkele handige tips. Vandaag staat Italië in de kijker.

Wie met de auto naar Italië wil, moet daarvoor meer betalen dan bij een autorit naar Frankrijk of Spanje. Italië is een dure autobestemming, omdat niet alleen de brandstofprijzen daar de afgelopen jaren gestegen zijn, maar ook omdat u een tolvignet voor doorreisland Zwitserland moet aanschaffen als u de snelste route kiest. Het tolvignet kost 40 Zwitserse frank (37 euro) en kan gekocht worden bij de douane, in postkantoren en op verschillende andere plaatsen buiten Zwitserland. Het vignet moet binnenin aan de linkerzijde van de voorruit worden geplakt. Op de motor moet het vignet goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld op de tank, op de kuip of het windscherm. Beschadigde vignetten zijn ongeldig. De automobilistenvereniging VAB raadt vakantiegangers naar Italië bovendien aan om te tanken in Luxemburg of in Frankrijk, om zo te besparen op de autoreis.

Ook in Italië zelf zal u de portemonnee moeten bovenhalen, want bijna alle Italiaanse autosnelwegen zijn tolwegen, waarvoor u cash of met de bankkaart kunt betalen bij de tolpoortjes. Met de VIA-kaart kunt u via een soort prepaidsysteem ook sneller door de tolpoorten rijden.

Wie overweegt om op hete zomerdagen verkoeling te zoeken in een van de fonteinen in Rome, denkt beter twee keer na. De burgemeester van Rome, Virginia Raggi, heeft namelijk een decreet goedgekeurd om 40 fonteinen in de Italiaanse stad beter te beschermen. Bezoekers riskeren boetes van 40 tot 240 euro bij wangedrag. Eten of drinken op een fontein, pootjebaden en zwemmen zal worden bestraft. Enkele weken geleden zwom in de beroemde Trevifontein nog een naakte man. Het enige dat nu nog mag ronddobberen in het water, zijn muntstukken.

Ook de burgemeester van Firenze, Dario Nardella, is niet mals voor de vakantiegangers: geen boetes voor dagjestoeristen die in Firenze afval laten rondslingeren in het historische centrum, wel natte kleren. Voortaan worden alle trappen van de kerkgebouwen tijdens het middaguur namelijk besproeid met een tuinslang. De burgemeester wil zo een einde maken aan het vuilnis dat de bezoekers achterlaten nadat ze er gegeten hebben.

Als u op vakantie vertrekt naar Italië of een ander land binnen de Europese Unie, neem dan voor uzelf en uw reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee.

Opgelet: de financiële crisis in Italië heeft ook gevolgen voor vakantiegangers en buitenlanders die daar verblijven en medische verzorging nodig hebben. Aangezien de overheid er de ziekenhuizen laattijdig betaalt, proberen vooral privéziekenhuizen hun geld rechtstreeks bij de (buitenlandse) patiënt te halen. Betaal er dus nooit de ziekenhuisfactuur. Wordt dit u toch gevraagd, neem dan meteen contact op met uw ziekenfonds. Voor meer uitleg over uw medische kosten op reis, lees dan zeker het artikel met tips voor vakantiebestemming Frankrijk. (Bron: De Christelijke Mutualiteit)

  • Als u een culturele trip naar Italië hebt geboekt, zorg er dan zeker voor dat u een T-shirt met lange mouwen en een lange rok/broek bij u hebt als u de stad verkent. In Italiaanse kerken moeten mannen lange mouwen en broekspijpen dragen. Een hoofddeksel dragen is verboden. Vrouwen moeten bedekte schouders hebben en een broek of rok die ook de knieën bedekt. Diepe decolletés, blote buiken en ruggen zijn ook uit den boze.
  • Bij een bezoek aan musea en kerken vraagt u best even of het toegestaan is om foto’s te nemen. Op sommige plaatsen in Italië kunnen ze hiervoor strikt optreden. Doorgaans staat het ook vermeld bij de ingang of het gebruik van een fototoestel al dan niet mag.

Spaghetti op de vork rollen met behulp van een lepel is uit den boze volgens de Italiaanse traditie. Ook messen houdt u volgens de Italianen beter uit de buurt van het bord. Uitsluitend een vork gebruiken bij het verorberen van pasta, of toch eens proberen, is volgens hen dus de boodschap.

In Italië heeft de centrumlinkse PDI van premier Paolo Gentiloni een opdoffer te verwerken gekregen bij de lokale verkiezingen van vorig weekend. De centrumrechtse partijen kwamen daar als grote overwinnaars uit de bus.

Algemeen werd verwacht dat de regering dit jaar vervroegde verkiezingen zou uitschrijven en daarbij voorzitter van PDI en ex-premier Matteo Renzi als grote hervormer opnieuw naar voren zou schuiven. Renzi zou op die manier een mandaat krijgen om zijn eerder geplande structurele hervormingen van Italië door te voeren en hoopte daarbij op een gelijkaardige golf zoals die onder president Emmanuel Macron in Frankrijk, waarmee hij nogal eens vergeleken wordt.

Dat lijkt nu niet langer meer gegarandeerd. Er komt sleet op de centrumlinkse regering, die al twee keer geconfronteerd werd met bankencrises en daar telkens fors belastinggeld aan moest opofferen.

AFP or licensors

Ook niet vergeten: “Roaming like at home” in Italië, maar niet in doorreisland Zwitserland

Telecomoperatoren in de Europese Unie mogen niets extra meer aanrekenen voor roaming. Dat zijn extra kosten wanneer u mobiel surft, belt of sms't in het buitenland. De dure gsm-factuur na de vakantie moet daarmee tot het verleden behoren dankzij een Europese wet. "Roaming like at home" geldt in de hele Europese Unie, dus ook in Italië. Opgelet, extra kosten voor roaming worden wél aangerekend in het doorreisland Zwitserland. Daar is “roaming like at home” namelijk niet van toepassing.

Meest gelezen