© AP

Groene en witte asperges slaan nog niet aan door koude temperaturen

Het koude en natte weer in april heeft er voor gezorgd dat het aspergeseizoen een valse start heeft genomen. Telers hopen dat het met een dag of tien warmer weer wel in orde komt. Dat heeft zo ook zijn gevolgen voor de marktprijzen.

Patrick Poppe

Asperges groeien in volle grond en zijn dus erg weersafhankelijk. De uitzonderlijke koude aprilmaand heeft er daarom voor gezorgd dat het aspergeseizoen maar traag op gang komt. Dat betekent misére voor de weinige beroepstelers die onze streek nog kent want Klein-Brabant heeft een droge zandgrond en daarin gedijt de asperge het best maar de teelt is bijzonder arbeidsintensief en dus kiezen vele landbouwers voor andere gewassen.

“Voor onze groene asperges hebben we toch een grondtemperatuur van acht graden nodig. Dat was de voorbije weken zeker niet het geval”, zegt Katrien De Backer van aspergeteler Amelinckx in Hingene. “Met een tiental dagen goed weer zal het uiteindelijk allemaal wel op gang komen, maar die drie weken die we eigenlijk al kwijt zijn, halen we dit seizoen nooit meer in. Dat laat zich uiteraard ook gevoelen aan de verkoopsprijzen. De schaarste doet de prijs stijgen. Dat zal zich straks wel min of meer stabiliseren als er meer aanbod is. Hier speelt echt de wet van vraag en aanbod.”

Lees het hele verhaal dinsdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER