Boris Johnson dan toch geen kandidaat-premier

Boris Johnson wordt niet de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft zich verrassend geen kandidaat gesteld om David Cameron op te volgen. Johnson was nochtans favoriet om de nieuwe Conservatieve leider te worden, nadat de Britten voor de brexit hadden gestemd. Door zijn afhaken komt minister van Binnenlandse Zaken Theresa May nu plots in pole-positie te liggen.
AFP or licensors

Johnson, de flamboyante ex-burgemeester van Londen, was een van de boegbeelden van de leave-campagne. Toen vorige week een meerderheid van de Britten effectief koos om uit de Europese Unie te stappen, was hij dan ook een van de gedoodverfde kandidaten om huidig premier David Cameron op te volgen. Die had kort nadat de uitslag van het referendum bekend was geraakt, zijn ontslag aangekondigd. Cameron had namelijk gepleit voor een toekomst binnen de EU.

Maar Boris Johnson trekt dus niet naar Downing Street 10. De deadline om zich kandidaat te stellen verliep om 12 uur vanmiddag Britse tijd. Even daarna hield Johnson een speech in een Londens luxehotel: "Ik heb mijn collega's geraadpleegd en gezien de situatie in het parlement, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet de juiste persoon ben. Mijn rol zal erin bestaan om de volgende leiders van de partij alle steun te geven."

Johnson was steun van Michael Gove verloren

Johnson neemt daarmee de vlucht vooruit, want hij voelde al nattigheid. Lang niet iedereen in zijn partij staat achter hem en hij kreeg al tegenwind tijdens de campagne. Tegenstanders zien Johnson liever geen partijleider worden omdat hij volgens hen "geen authentieke Tory is".

Vanmorgen kwam daar nog eens bij dat justitieminister Michael Gove, die eerder zijn steun voor Johnson had uitgesproken, die steun opzegt en zelf zijn kans wil wagen. Gove is een goede vriend van premier Cameron, en boze tongen beweren dat Camerons entourage wraak heeft willen nemen op Johnson door in te praten op parlementsleden en een sfeer tegen Johnson te creëren. Anderen beweren anoniem dat Gove Johnson liet vallen omdat die hem geen job kon beloven. 

Hunt haakt af en gaat voluit voor May

Overigens haakte naast Boris Johnson ook Jeremy Hunt (foto onder) af. Hunt, de minister van Volksgezondheid, "was ernstig aan het overwegen" om de handschoen op te nemen, maar laat uiteindelijk verstek gaan. Hunt, die dicht staat bij David Cameron, kondigde aan dat hij in de plaats Theresa May gaat steunen.

"Ik denk dat Theresa sterk genoeg staat, en de juiste inzichten en waarden heeft", stak Hunt de loftrompet. "Ze zou de juiste keuze zijn om Groot-Brittannië te leiden in uitdagende tijden en zou een heel goede premier zijn."

Meest gelezen