Pictogram op vochtige doekjes moet verstoppingen van leidingen tegengaan

Er komt een nieuw pictogram op de verpakking van vochtige doekjes dat aangeeft dat de ze niet door het toilet mogen worden gespoeld. Het gaat om een initiatief van federaal minister van Milieu Marie Christine Marghem (MR) op vraag van de waterzuiveringsmaatschappijen van de drie Gewesten en in samenspraak met de producenten.

Het pictogram is nodig omdat leidingen en pompen van waterzuiveringssystemen steeds vaker verstopt raken door vochtige doekjes die in het toilet zijn doorgespoeld. Het verhelpen van die verstoppingen en het herstellen van beschadigde pompen kost voor heel België jaarlijks 3 miljoen euro, een prijs die wordt doorgerekend aan de watergebruiker.

De verstoppingen veroorzaken ook milieuschade doordat ze lozingen in het milieu van afvalwater veroorzaken, wat resulteert in een toenemende vervuiling van de waterlopen en zeeën.

Omdat er ook vochtige doekjes bestaan die omwille van een andere samenstelling wel doorgespoeld mogen worden, komt een pictogram handig van pas. Zo weet de consument onmiddellijk welke doekjes in de vuilbak horen, en welke doekjes in het toilet mogen, luidt het.

Meest gelezen