Verrassing na Brexit: Boris Johnson toch geen kandidaat-premier

Boris Johnson, ex-burgemeester van Londen en kopman van het ‘Leave’-kamp, is tegen alle verwachtingen in geen kandidaat om David Cameron op te volgen als Brits premier en conservatief partijleider. Dat heeft Johnson zopas bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

jva

“Na gesprekken met collega’s en rekening houdend met de omstandigheden in het parlement heb ik besloten dat ik die persoon niet kan zijn”, zei Johnson nadat hij eerder uitgebreid inging op zijn grote verdiensten als burgemeester van Londen. Over wie dan wel aan het hoofd moet komen van de partij, zei Johnson niet.

Donderdagmiddag moesten de kandidaturen voor het leiderschap van de partij, en dus ook het land, binnen zijn. Eerder op de dag had justitieminister Michael Gove, die aan de zijde van Johnson campagne gevoerd had voor een Brexit, verrassend aangekondigd kandidaat te zijn. “In de loop van de komende dagen zal ik mijn plan voor het Verenigd Koninkrijk toelichten, dat hopelijk voor eenheid en verandering kan zorgen”, zegt Gove aan de BBC.

Theresa May

© Photo News

Behalve Gove kondigden ook minister van Binnenlandse Zaken Theresa May, die premier Cameron steunde in het Remain-kamp, en een aantal mindere goden hun kandidatuur aan. Premier David Cameron kondigde vorige week vrijdag aan dit najaar op te stappen nadat een meerderheid van de Britten voor een Brexit, een uitstap van Groot-Brittannië uit de EU, stemde.

De parlementsleden zullen volgende week dinsdag beslissen welke twee kandidaten overblijven. Een eventuele tweede ronde wordt gehouden op donderdag. Daarna is het aan de leden om per brief hun voorkeur uit te drukken. Op 9 september wordt de nieuwe partijleider aangekondigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER