Na ophef in VS wil ook burgemeester Lanaken van controversiële straatnaam af

De burgemeester van Lanaken wil af van de Cyriel Verschaevestraat. Verschaeve was tijdens de Tweede Wereldoorlog SS’er. “Verschaeve schreef mee aan de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de WO II”, zegt burgemeester Marino Keulen in "De Ochtend" op Radio 1.

In Charlottesville, in de Verenigde Staten, kwam het vorige week tot zware rellen, tijdens een betoging over het weghalen van een standbeeld.

Het beeld was van Robert E. Lee, een van de generaals die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog meestreed voor het behoud van de slavernij.

Naar aanleiding van de rellen verwijderden verschillende Amerikaanse steden omstreden standbeelden. En hier bij ons is het debat over de straatnamen geopend.

Foute kamp

Dat is onder meer het geval in Lanaken, in Limburg. Daar wil burgemeester Marino Keulen de Cyriel Verschaevestraat herdopen. Verschaeve was Vlaamse priester en schrijver en zat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de SS. “Hij zat helemaal in het foute kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarmee wil de gemeente Lanaken niet geassocieerd worden”, zegt burgemeester Keulen.

De straat kreeg de naam tijdens de jaren 70, en ligt in de zogenaamde "Schrijverswijk", naast de Stijn Streuvelsstraat en de Ernest Claesstraat. “Ik vermoed dat men toen gekeken heeft naar Verschaeves verdiensten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij kwam toen op voor de soldaten. In Wereldoorlog Twee koos hij de kant van Heinrich Himmler en de nazi’s”, zegt burgemeester Keulen. Hij beseft dat het eigenlijk een eerbetoon is, om een straat naar je vernoemd te krijgen. “En net daarom moet die naam echt weg.” 

Als de straatnaam zou verwijderd worden, zou dat de burgers niets kosten, wordt er benadrukt. 

Minder mooie kant van de geschiedenis

Ook in Breendonk is er een Cyriel Verschaevestraat. Bij een recente bevraging pleitten de meeste bewoners om de straatnaam te behouden. Burgemeester Keulen kan dat wel begrijpen. “Mensen kennen hun vaderlandse geschiedenis niet altijd zo goed. Of ze denken vooral aan praktische bezwaren. Identiteitskaarten die aangepast moeten worden, of zelfstandigen die hun gegevens moeten wijzigen. Maar ik blijf erbij dat we toch de naam moeten aanpassen, ook al kost het tijd.”

Keulen denkt niet dat de straatnaam een goede manier is om mensen bewust te maken van de minder mooie kanten van de geschiedenis. “Dit hele debat is wél een manier om mensen bewust te maken van de geschiedenis. En als je de geschiedenis kent, dan begrijp je dat die man geen straatnaam verdient.”

Meest gelezen