Daarom moet je zo vaak plassen na een paar glazen alcohol

© Shutterstock

Na een paar glazen alcohol heel vaak naar het toilet moeten: je hebt het misschien zelf al meegemaakt. Dit fenomeen is heel normaal en nefroloog Pieter Evenepoel, verbonden aan het UZ Leuven, legt uit hoe het lichaam reageert als je hebt gedronken.

vwh

De Australische arts Karl Kruszelnicki zegt in een interview met The Daily Mail dat ons brein het antidiuretisch hormoon ADH, aanmaakt. Dat zorgt ervoor dat we onze plasjes langer kunnen ophouden. Als je alcohol drinkt, dan produceren de hersenen niet zo veel ADH als je nodig hebt en werken het brein en de nieren niet meer vlot samen.

Pieter Evenepoel bevestigt dit voorzichtig en zegt dat ons lichaam alcohol afbreekt. ‘Enerzijds moeten de nieren de gevormde afvalstoffen (osmoles) verwijderen. Dit triggert een verhoogde urineproductie’, zegt hij. ‘Anderzijds onderdrukt alcohol - op onaangepaste wijze - de productie van het antidiuretisch hormoon in de hersenen. Naast een verminderde productie in de hersenen, zijn de nieren minder gevoelig aan het ADH hormoon. Daarom krijgen we een overmatige productie van sterk verdunde urine. Dit uit zich door frequent te moeten plassen, waarbij de urine een heldere kleur heeft’, klinkt het.

Wanneer dit effect zich juist manifesteert is volgens Evenepoel wellicht persoonsafhankelijk. ‘Dit werd nooit proefondervindelijk onderzocht, maar het is onwaarschijnlijk dat één eenheid alcohol reeds een merkbaar effect heeft’, zegt hij.

Nadorst

Een gevolg van het overmatig plassen van zeer verdunde urine is dat het bloed gaat indikken, en dat we hierdoor dorst krijgen. Dit fenomeen ligt aan de basis van de ‘nadorst’. ‘Prikkeling van het dorstcentrum doet ons drinken en zet in de hersenen tevens ADH vrij. Dit laatste gebeurt echter minder efficiënt zolang er alcohol in het bloed zit’, zegt Evenepoel. Hij voegt er nog aan toe dat ingedikt bloed een van de factoren is die bijdraagt tot een kater. Vandaar dat je een hangover kan verlichten door veel water te drinken na een zwaar nachtje, net voor je gaat slapen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer