Proces Delphine Boël: ‘Lang en intens gepleit’

© Photo News

© Photo News

© Photo News

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De hele dag is er ‘lang en intens gepleit’ op het proces dat Delphine Boël aanspande tegen Albert II. Dat zeggen de advocaten uit het proces, zonder verder enige inhoudelijke commentaar te geven. Op 2 oktober wordt het proces voortgezet. Met het proces wil Delphine Boël definitief bewijzen dat de vorst haar biologische vader is.

aro

Voor de twaalfde kamer van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg zijn dinsdagochtend de pleidooien van start gegaan in het proces dat kunstenares Delphine Boël heeft aangespannen tegen haar wettelijke vader Jacques Boël en koning Albert II. Met haar vordering wil Delphine Boël het vaderschap van Jacques Boël ontkennen en laten erkennen dat koning Albert haar vader is.

In een kersttoespraak enkele jaren geleden gaf koning Albert toe dat zijn huwelijk met koningin Paola een crisis had doorgemaakt, maar van een erkenning dat Delphine zijn dochter zou zijn, is nooit enige sprake geweest. Maar haar moeder, Sybelle Selys de Lonchamps, bevestigt haar verhaal. Ook Jacques Boël heeft Delphine intussen onterfd en liet recent een DNA-test uitvoeren die uitwees dat hij inderdaad niet de biologische vader was van Delphine.

Rond 17 uur dinsdagnamiddag werd de procesdag afgesloten, maar het proces is nog niet ten einde. Er is een nieuwe zitting gepland op 2 oktober. Dan zal het Brusselse parket zijn advies over de zaak geven, waarop de verschillende partijen dan nog kunnen antwoorden. Dat hebben de verschillende advocaten dinsdagavond gezegd na afloop van de zitting.

Hoe zat het ook alweer?

Delphine Boël wil met het proces aantonen dat niet haar wettelijke vader, de 85-jarige Jacques Boël, maar wel koning Albert II haar echte vader is. Via de rechtbank wil ze een DNA-staal van de vorst bekomen, die zwart op wit aantoont dat hij haar biologische vader is. Toen Albert II nog staatshoofd was, was hij onschendbaar, en daarom werden prins Filip en prinses Astrid aanvankelijk mee gedagvaard. Maar sinds Albert II staatshoofd af is en Filip koning, is Albert II zijn onschendbaarheid kwijt. Boël deed daarom in september 2013 afstand van haar aanvankelijke vorderingen tegen Filip, Astrid en haar wettige vader, en leidde een nieuwe vordering in, waarbij enkel Albert II gedagvaard werd.

Heeft ze kans op slagen?

Boël werpt als belangrijkste argument naar voren dat ze door de slechte relatie met haar vader – hij heeft altijd staalhard ontkend dat Delphine zijn buitenechtelijke dochter is – geregeld af te rekenen krijgt met discriminatie. Een discriminatie die zal stoppen als koning Albert II haar erkent, meent ze. Het paleis ontkent echter met klem. Volgens de advocaat van het koninklijk paleis, Alain Berendoom, kwam het paleis zelfs verschillende keren in Boëls voordeel tussenbeide.

Wat echter een belangrijke rol zal spelen, is de DNA-test die Jacques Boël onderging. Hij liet zijn erfelijk materiaal vergelijken met dat van Delphine, en dat heeft recent aangetoond dat hij alvast niét haar biologische vader is. Dat is wat Delphine nodig heeft. Om te kunnen bewijzen dat Albert II haar echte vader is, moest ze namelijk eerst kunnen aantonen dat Jacques Boël dat niet is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen