"Criminaliteit kan worden voorspeld via tweets"

Informatie van de sociaalnetwerksite Twitter kan helpen om sommige vormen van criminaliteit te voorspellen. Dat is de conclusie van een groep onderzoekers van de universiteit van Virginia, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Decision Support Systems. Het gaat om een twintigtal misdaden die voorspeld kunnen worden, vooral diefstal, stalking en verschillende vormen van agressie.
A2013

Hoewel mensen zelden een tweet de wereld insturen die direct verband houdt met criminaliteit, kunnen criminele feiten toch voorspeld worden op basis van diezelfde tweets. Voorwaarde is wel dat de tweets voorzien zijn van geotagging, een principe waarbij de plaats vanwaar de tweet verstuurd is, opgeslagen wordt.

Het team van onderzoekers analyseerde de tweets uit sommige buurten van Chicago. Daarbij waren ze in staat om voorspellingen te doen over waar een risico is op criminele activiteiten en waar dus extra beveiliging of politie nuttig kan zijn.

"Mensen tweeten over waar ze mee bezig zijn", zegt onderzoeker Matthew Gerber. "Als ik op Twitter zet dat ik dronken ben en veel andere mensen tweeten dat ook rond dezelfde locatie, dan weten we dat de kans groot is dat daar criminele feiten zullen plaatsvinden."

Er zijn wel beperkingen aan het systeem, zeggen de onderzoekers. Zo blijft er correcte historische informatie nodig en kunnen lang niet alle criminele feiten voorspeld worden. Zaken zoals kidnapping en brandstichting zitten bijvoorbeeld niet in dat lijstje.

"Deze toenadering laat toe om sneller omgevingen met hoge criminaliteit te visualiseren en identificeren", klinkt het in het onderzoek dat betaald werd door het Amerikaans leger.

Gerber hoopt in de toekomst ook andere sociale media te kunnen gebruiken om nog correctere voorspellingen te maken. De politie van New York heeft al contact met hem opgenomen om ook in die stad tweets te onderzoeken.

Meest gelezen