© victoriano moreno

23.000 toeschouwers zakken af naar BK wielrennen in Antwerpen: “Ik supporter voor alle renners”

Antwerpen, Wilrijk en Hoboken waren gisteren de hele dag in de ban van de wielersport. Naar schatting 23.000 toeschouwers daagden op om te supporteren voor de profrenners die deelnamen aan het Belgisch kampioenschap. Heel wat kijklustigen stonden langs het parcours, maar ook de cafés en de vijf fandorpen met reuzenschermen lokten veel volk. De sfeer was uitstekend.

Joeri Nanaai

© Victoriano Moreno

Ghislain (75), zijn vrouw Adrienne en hun dochter Sabrina vertrokken ’s ochtends samen met hun hondje Snoopy vanuit het Vlaams-Brabantse Lembeek met de trein naar Antwerpen om hier het BK wielrennen mee te maken. Dat deden zij in het gezelschap van Ghislains broer Gilbert (58) en diens vrouw Vera. Ze vouwden hun klapstoeltjes open ter hoogte van de finishlijn op de Desguinlei en haalden belegde broodjes, taart en frisdrank boven. “We maken er een gezellige picknick van”, glimlacht Sabrina (45). Hier zullen ze de renners, die gestart zijn op de Grote Markt, twintig keer kunnen zien voorbijflitsen. De rest van de koers kunnen ze volgen op twee reusachtige videomuren. Gevraagd naar haar favoriet, antwoordt ­Sabrina: “Phillipe Gilbert, de titelverdediger.” Haar nonkel, wiens voornaam toevallig ook Gilbert is, supporterde jarenlang voor Tom Boonen. “Maar die koerst niet meer. Tot er een waardige opvolger komt, supporter ik voor alle renners.”

BK-cocktail

De koers is intussen volop bezig, dus wandelen we de renners tegemoet richting Waalsekaai. Daar hebben honderden toeschouwers zich verzameld in het fandorp van sponsor Lotto om de wedstrijd gratis te volgen op een reuzenscherm. We ontmoeten er Gerda Capoen (64) en haar man Roger uit Wijnegem. Gerda draagt een hoedje met buttons van de renner Kris Boeckmans. “Wij waren reeds supporters van Kris toen hij slechts twaalf was”, verduidelijkt Gerda. “We zijn goed bevriend met zijn ouders. En Kris logeert elk jaar in ons Spaans buitenverblijf wanneer hij tijdens de winter in Spanje komt trainen.”

© Victoriano Moreno

Iets verderop staan Peter Coeckelberghs (43) en zijn tienjarig zoontje Ben. “We zijn uit Hoboken naar hier gefietst omdat we graag naar de koers kijken”, zegt Peter. Ben is op zijn eigen koersfiets gekomen. “Mama is er vandaag niet bij”, zegt Ben. “Zij is niet geïnteresseerd in wielrennen.”

Mama heeft ongelijk, want er valt heel wat te beleven tijdens het BK. Aan de talrijke eetkraampjes smullen de supporters van frieten, hamburgers en andere snacks. Op het terras van café Entourage op de Waalsekaai serveren ze een BK-cocktail met wodka, limoensap, suiker en munt. Vlakbij, op het terras van restaurant Smooth & Tasty, vloeit het bier rijkelijk en draait de dj de volumeknop open. En ook op het terras van bar Den Buro op de Gentplaats bouwen de wielerfans een feestje. In de Pacificatiestraat organiseert de plaatselijke WielerToeristenClub Twintigachttien een buurtbarbeque, terwijl een mecanicien van de club gratis fietsen herstelt. In het Rik Van Linden-fandorp in Wilrijk loopt een expo over de geschiedenis van de Wilrijkse wielersport. Op de Kioskplaats in Hoboken zorgen The ­Moonlovers voor livemuziek. En overal langs het parcours hangt de Belgische driekleur uit.

Goed humeur

De renners beginnen aan hun laatste ronde, dus keren we terug naar de aankomstzone op de Desguinlei. Net op tijd om Oliver Naesen te zien finishen als winnaar na een spannende sprint. Terwijl de meeste supporters stilaan huiswaarts keren, komen we ter hoogte van het springkasteel de 24-jarige Annouck De Vries uit Booischot tegen. Zij is al een jaar verloofd met renner Laurens Sweeck, die vandaag 63ste eindigde. “Hij is eigenlijk een veldrijder en had hier, behalve zijn broer, geen ploeggenoten”, verduidelijkt Annouck. “Ach, ik heb me toch geamuseerd. Ik ben naar hier gekomen met drie vriendinnen. We hebben een pintje gedronken, een frietje gestoken en genoten van de koers. Mijn humeur kan niet stuk, temeer omdat Laurens en ik over een jaar in het huwelijk treden.”

© Victoriano Moreno