OVERZICHT. Proces Syriëstrijders uitgesteld door nationale betoging, zware hinder bij De Lijn

© imageglobe

Vervoersmaatschappij De Lijn meldt dat de dienstverlening al sinds 6u in heel Vlaanderen zwaar verstoord is. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Antwerpen, Mechelen en Gent, maar ook elders is de dienstverlening verstoord. Bij de NMBS was er een tiental treinen overbezet. In Vilvoorde werd een belangrijk terrorismeproces uitgesteld.

Liesbeth Boel, Simon De Vriendt

Een klein jaar na de grote nationale betoging tegen de federale regering vindt er vandaag opnieuw een grote betoging tegen het regeringsbeleid plaats in Brussel.

WAAR IS ER HINDER?

DE LIJN. In de stad Antwerpen rijden bijna geen stadsbussen en trams. Het tramverkeer is zwaar verstoord, er zijn nauwelijks trams op de lijnen 2,3,6,8,11,12 en 15.

In Mechelen is de helft van de stadsbussen uitgereden. In regio Mechelen is dat twee derde. De lijnenbundel 600 naar het noorden van de provincie rijdt vrijwel normaal. In de regio Turnhout rijdt driekwart van de bussen. De as Turnhout – Antwerpen is wel flink verstoord, net als de lijnen naar Herentals.

In Limburg zijn twee bussen op vijf niet uitgereden. Er is hinder in de hele provincie: op de stadsnetten van Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Tongeren, en op de streeklijnen.

Daarnaast zijn een aantal belbussen zwaar verstoord: Bilzen, Hoeselt, Kortessem, Tessenderlo, Leopoldsburg, Beringen, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Riemst, Diepenbeek en Zonhoven

In Oost-Vlaanderen is de dienstverlening zwaar verstoord. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Sint-Niklaas en Aalst.

In Gent rijden tramlijnen 1 en 24 om de 30 minuten, tramlijn 4 om het uur. De Gentse stadsbus 5 rijdt om het kwartier, bussen 3 en 9 rijden om het halfuur. Bussen 6, 22, 17/18, 38/39 en 70 rijden niet. Buiten de steden rijdt twee derde van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn. In Sint-Niklaas en Aalst rijden geen stadsbussen.

Ook op de streeklijnen in Oost-Vlaanderen is er grote hinder.

Ongeveer twee derde van de chauffeurs is uitgereden in de provincie Vlaams-Brabant. De dienstverlening is zwaar verstoord in de regio’s Dilbeek, Hageland, Grimbergen en Pajottenland, en op de lijnen naar Brussel. Naar de luchthaven van Zaventem en in regio Leuven is de hinder beperkt.

In de kustprovincie is er tot slot vooral hinder op de stadsnetten. Alleen het stadsnet van Roeselare rijdt normaal. Een Kusttram op drie rijdt. Op de streeklijnen rijdt 70 procent van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn. Bij de belbussen rijdt driekwart. De informatie over de laatavondlijnen in Brugge en Oostende staat later vandaag op de website van De Lijn.

AUTO. De Brusselse politie verwacht zware verkeershinder in de binnenstad en op de kleine ring. De politie roept daarom op om de hoofdstad zoveel mogelijk te vermijden met de auto. Het Vlaams Verkeerscentrum zegt dat het woensdag geen zware ochtendspits verwacht naar Brussel, aangezien de betoging pas na de ochtendspits begint. Mogelijk zal er wel hinder zijn voor wie vanuit Gent naar Brussel rijdt. De politie zal namelijk woensdag de Leopold II-tunnel afsluiten.

METRO-TREIN. Omdat het Centraal-Station en treinhaltes Congres en Kapellekerk op het parcours liggen, zal ook daar hinder zijn. Deze stations zullen slechts beperkt toegankelijk zijn. Zo zal het Centraal Station van 12 tot 17 uur enkel via de metrogang en via ingang Horta bereikbaar zijn. ‘Andere ingangen kunnen mogelijk toch ook open gaan als de omstandigheden het toelaten’, zo meldt de NMBS.

Deze voormiddag waren er in heel Vlaanderen overigens enkele overbezette treinen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alle metrolijnen worden woensdagochtend bediend, maar reizigers moeten rekening houden met een lagere frequentie, 'zoals op een zaterdag', klinkt het bij de MIVB. Dat komt overeen met een metro om de vijf minuten in de haltes waar meerdere lijnen passeren, en een metro om de tien minuten op de rest van het net.

Overige hinder

Het proces tegen vier jongemannen uit Vilvoorde en Machelen die verdacht worden van terrorisme dat woensdagvoormiddag had moeten verdergaan voor de Brusselse correctionele rechtbank, is uitgesteld omwille van de nationale betoging. Er is onvoldoende personeel van het Veiligheidskorps en de politie om de verdachten tot in de zittingszaal te brengen en de zittingszaal te beveiligen.

In Brugge bleek de keuken van het OCMW dan weer onderbemand.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hinder in Wallonië

Bij TEC, de Waalse tegenhanger van De Lijn, Charleroi rijdt slechts een van de vier tramlijnen. Volgens de dispatching van het bedrijf is slechts de helft van de bussen vertrokken uit de standplaatsen van Jumet en Nalinnes. Uit de grootste standplaats, in Montignies-sur-Sambre, zijn slechts drie bussen vertrokken.

Bij TEC Luik-Verviers rijdt slechts 30 procent van de bussen vanuit de standplaats in Robermont. Vanuit de standplaats in Verviers rijdt 50 procent van de bussen, vanuit die in Warzée 18 procent. Vanuit de standplaatsen van Bassenge en Omal zijn slechts twee lijnen verzekerd. 'Elders is niets buitengereden', klinkt het.

TEC Henegouwen zegt dat slechts een op de tien bussen rijden in Bergen, een kwart vanuit de standplaats in Eugies en geen enkele in de Centrumregio. In het westen van Henegouwen rijdt een op de tien bussen in eigen beheer. De bussen van exploitanten rijden allemaal.TEC Namen-Luxemburg zegt dat slechts vier op de tien voertuigen rijden in Namen. In het noorden en zuiden van de provincie Luxemburg rijdt respectievelijk 65 en 64 procent.

Bij TEC Waals-Brabant zullen er in de loop van de dag enkele tientallen bussen geannuleerd worden.De treinen van de NMBS daarentegen rijden woensdagvoormiddag volledig normaal. Er zijn extra treinen ingelegd vanuit verschillende steden om manifestanten naar Brussel te brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen