'Video gevonden van laatste seconden aan boord van rampvliegtuig'

© REUTERS

Onderzoekers hebben tussen de wrakstukken een video gevonden waarin te zien is hoe de laatste seconden aan boord van de neergestorte Airbus van Germanwings verliepen. Dat schrijven Bild en Paris Match, maar de Franse politie ontkent dat er zo'n video zou bestaan. Intussen zijn alle lichamen van de slachtoffers geborgen.

Guy Stevens

Het opgedoken filmpje werd -volgens Bild en Paris Match- achteraan in het vliegtuig gemaakt, maar het is niet duidelijk of het van de hand is van een passagier of een bemanningslid. Hoewel alles heel chaotisch en wazig is, is toch duidelijk te zien en te horen dat er enorme paniek heerste in het vliegtuig.

Er is heel wat geschreeuw te horen. Het lijkt dan ook zeker dat de passagiers maar al te goed wisten wat er aan de hand was. Uit de video wordt ook duidelijk dat de piloot inderdaad de cockpit probeerde binnen te raken door de deur in te slaan met een bijl.

De video werd gemaakt met een smartphone. Het is onwaarschijnlijk dat die de crash overleefd heeft, zegt Dirk Lorenz van ‘Stiftung Warentest’ aan Bild. ‘Maar de geheugenkaart erin, die is heel duurzaam. Zelfs als een smartphone vernield wordt en er duizend stukjes van overblijven, kan het geheugen nog gerecupereerd worden.’

Germanwings wél op de hoogte van depressie

Maar de opgedoken video was niet het enige nieuws dat dinsdag te rapen viel. Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, zegt er in 2009 al van op de hoogte te zijn gebracht dat Andreas Lubitz, de copiloot die de wanhoopsdaad pleegde met het vliegtuig, een zware depressieve periode achter de rug had.

Lufthansa verklaarde in een communiqué dat het ‘bijkomende documenten’ heeft doorgespeeld aan het parket van Düsseldorf, dat belast is met het Duits onderzoek naar de oorzaken van de crash van 24 maart.

De verkeerspilotenschool van Lufthansa was op de hoogte tijdens de opleiding van co-piloot Andreas Lubitz van een voorafgaandelijk depressie. In een e-mail had de toenmalige leerling in 2009 naar aanleiding van de hervatting van zijn opleiding de verkeerspilotenschool over een afnemende, zware depressieve periode geïnformeerd. Dat deelde Lufthansa dinsdagavond mee.

'Geen lichamen meer in zone van crash'

'Er zijn geen lichamen meer in de zone van de crash. Morgen trekken twintig militairen naar de site om persoonlijke bezittingen op te halen.' Dat heeft luitenant-kolonel Jean-Marc Ménichini dinsdag verklaard. De Franse president François Hollande beloofde dinsdag in Berlijn een snelle identificatie van de menselijke resten van de 150 slachtoffers van de crash. Volgens een officier van de rijkswacht, is de tweede zwarte doos van het vliegtuig nog steeds niet gevonden.

Bij de crash van de Airbus A320 van Germanwings in de Franse Alpen kwamen 150 mensen om het leven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen