© evdw

Brandfase in Antwerpen verhoogd naar rood, zaterdag ook kans op onweer

In brandgevoelige natuurgebieden in de provincie Antwerpen is sinds vrijdagmiddag brandfase rood van kracht. Dat meldt het Agentschap Natuur en Bos (ANB). De toegang tot gebieden als de Kalmthoutse Heide wordt afgeraden omdat er acuut brandgevaar is. In Limburg blijft voorlopig brandfase oranje aangehouden. Dit weekend is er ook kans op onweer.

De brandgevoelige gebieden waarop de maatregel betrekking heeft, zijn de Kalmthoutse Heide, De Merode, Tielenheide, Eksterheide in Beerse en Most-Keiheuvel in Balen. Net als bij brandfase oranje zijn de beheerders en de brandweer er extra waakzaam. Bij het uitbreken van brand, rukt de brandweer tijdens fase rood sowieso versterkt uit, met extra materieel en mankracht. De brandtorens op de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden overdag bemand.

De maatregel komt er omwille van de aanhoudende droogte. ANB roept ook op om kinderen niet zonder toezicht te laten in de natuurgebieden en om er zeker niet te roken.

De volledige lijst van natuurgebieden waar de fase oranje geldt, is terug te vinden op de website www.natuurenbos.be.

Onweer

Zaterdagnamiddag en tijdens de nacht van zaterdag op zondag kan lokaal een onweer ontstaan met soms veel neerslag in een korte periode. In het westen van het land en langs de Franse grens is het risico het grootst.

Zondag en begin volgende week wordt de kans op onweer in de andere regio’s ook groter.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER